NASA odustaje od nove rakete za mesec

NASA odustaje od nove rakete za mesec

KEJP KANAVERAL, Florida — NASA je u ponedeljak otkazala prvo lansiranje svoje nove rakete na mesec sa tri test-lutke na mestu astronauta na brodu zbog niza problema koji su se pojavili u poslednjem trenutku. Problemi su kulminirali neobjašnjivim problemom sa motorom.

Sledeći pokušaj lansiranja se neće dogoditi pre petka, a mogao bi da bude odložen čak do sredine septembra ili kasnije.

Misija, kada se konačno bude dogodila, biće prvi let u NASA-inom projektu Artemis, nastojanju da se astronauti vrate na Mesec po prvi put od završetka programa Apolo pre 50 godina.

Kako su dragoceni minuti odmicali u ponedeljak ujutru, NASA je u više navrata zaustavljala i započinjala punjenje rakete Space Launch Sistem zbog curenja visoko eksplozivnog vodonika, na kraju uspevši da smanji curenje na prihvatljiv nivo. Curenje se dogodilo na istom mestu gde je došlo do curenja tokom generalne probe u proleće.

Punjenje je već kasnilo skoro sat vremena zbog grmljavine u blizini svemirskog centra Kenedi na Floridi.

Tada je NASA naišla na nove probleme, zato što nije bila u stanju da pravilno ohladi jedan od četiri glavna motora rakete, rekli su zvaničnici. Inženjeri su nastavili da rade na otkrivanju izvora problema nakon što je najavljeno odlaganje lansiranja.

„Ovo je veoma komplikovana mašina, veoma komplikovan sistem i sve te stvari moraju da funkcionišu, i ne želimo da ‘potpalite sveću’ dok ne bude spremna za rad“, rekao je administrator NASA-e Bil Nelson.

Govoreći o kašnjenjima u lansiranju, rekao je: „To sve ide u rok službe i poznat je deo, posebno, probnog leta.“

Raketa je bila postavljena da ponese kapsulu posade u orbitu oko Meseca. Šestonedeljna misija trebalo je da se završi tako što se kapsula vrati na Zemlju u pacifiku u oktobru.

Svemirski brod od 98 metara je najmoćnija raketa koju je ikada napravila NASA, koja je nadmašila čak i Saturn V koji je astronaute Apola odveo na Mesec.

Što se tiče toga kada bi NASA mogla da napravi još jedan pokušaj lansiranja, komentator lansiranja Derrol Nail rekao je da inženjeri još uvek analiziraju problem motora i „moramo da sačekamo da vidimo šta će zaključiti iz podataka testa“.

Testne lutke unutar kapsule Orion bile su opremljene senzorima za merenje vibracija, kosmičkog zračenja i drugih uslova tokom probnog leta, koji su imali za cilj da isprobaju svemirsku letelicu pod stresom i potisnu je do krajnjih granica na načine koji se nikada ne bi pokušali sa ljudima u njemu.

Iako nikoga nije bilo na brodu, hiljade ljudi pohrlilo je na obalu da vide kako se raketa uzdiže. Potpredsednica Kamala Haris i astronaut Apola 10 Tom Staford bili su među VIP osobama koje su stigle.

Pod pretpostavkom da probni let prođe dobro, astronauti će se ukrcati na drugu misiju Artemis i leteti oko Meseca i nazad već 2024. Sletanje dve osobe na Mesec bi moglo da usledi do kraja 2025. godine.

Problemi viđeni u ponedeljak podsećali su na eru NASA-inih spejs šatlova, kada je curenje vodoničnog goriva poremetilo odbrojavanje i odložilo niz lansiranja 1990. godine.

Kasnije ujutru, zvaničnici NASA-e su takođe primetili ono za šta su se plašili da je pukotina ili neki drugi kvar na osnovnoj fazi — veliki narandžasti rezervoar za gorivo sa četiri glavna motora na njemu — ali su kasnije rekli da se činilo da je to samo nagomilavanje leda u pukotinama izolacione pene.

Direktor lansiranja Čarli Blekvel-Tompson i njen tim takođe su morali da se pozabave komunikacijskim problemom koji uključuje kapsulu Orion.

Inženjeri su se trudili da shvate zašto se dešava kašnjenje od 11 minuta u komunikacijskim linijama između kontrole lansiranja i Oriona koje se pojavilo kasno u nedelju. Iako je problem nestao do ponedeljka ujutro, NASA je morala da zna zašto se to dogodilo pre nego što se posveti lansiranju.

Bez obzira na sve tehničke probleme, grmljavina bi na kraju sprečila poletanje. Tamni oblaci su se skupili iznad mesta lansiranja čim je Blekvel-Tompson zaustavio odbrojavanje, a grmljavina je odjeknula obalom.