Stranka Marin Le Pen optužena za veze sa Rusijom

Stranka Marin Le Pen optužena za veze sa Rusijom

Poslanik Francuske Nacionalne unije Žan-Filip Tangi pozvao je u sredu na formiranje komisije za istragu stranog mešanja u policijske snage nakon što je stranka Marin Le Pen optužena za veze sa Rusijom, prenosi „Evropska istina“.

Optužbe za sukob interesa na račun Nacionalne unije u vezi sa njenim odnosima sa Ruskom Federacijom su brojne, a njen prethodnik, Nacionalni front, optužen je za dobijanje kredita od ruskih banaka.

Još jedan podstrek za takve diskusije izazvao je izveštaj američkih obaveštajaca koji tvrdi da je Rusija koristila 300 miliona dolara za uticaj na zapadne stranke, uključujući i francuske.

Ministar ekonomije Francuske Bruno Le Mer optužio je pre neki dan poslanike „Nacionalne unije” za potčinjenost „Vladimiru Putinu, Rusiji, nasilju ruske vojske” tokom govora pred finansijskim komitetom Nacionalne Skupština (donji dom parlamenta).

Reagujući na to, Žan-Filip Tangi je na francuskoj televiziji rekao da ne može da prihvati činjenicu da „neko dovodi u pitanje patriotski integritet“ njega i njegovih partijskih kolega. On je podneo predlog za stvaranje „parlamentarne komisije za istraživanje političkog, ekonomskog i finansijskog mešanja stranih zemalja” u aktivnosti francuskih političkih lidera i partija.

Pod „stranom državom“ poslanik stranke Le Pen podrazumeva i strane „organizacije, kompanije, interesne grupe i privatne pojedince“, a oni nisu ograničeni samo na uticaj Rusije.

Nekoliko članova Renesansne partije predsednika Emanuela Makrona već je izrazilo podršku za stvaranje takve komisije, ali još uvek nisu preduzeli korake za sprovođenje ove ideje.

Kako su ranije preneli mediji, „Nacionalno udruženje” planira da u narednih nekoliko nedelja pokrene akciju prikupljanja sredstava za pokrivanje duga od tri miliona evra.