EU tuži Maltu zbog programa „zlatnih pasoša“

EU tuži Maltu zbog programa „zlatnih pasoša“

BRISEL – Izvršna vlast Evropske unije saopštila je u četvrtak da tuži Maltu zbog njene politike zlatnih pasoša koja omogućava bogatim ljudima da kupuju državljanstvo EU, čak i nakon što je ta mala ostrvska država suspendovala program za građane Rusije i Belorusije, prenosi Asošijejted pres.

Evropska komisija je 2020. pokrenula postupke za kršenje prava protiv Malte i Kipra u vezi sa njihovim zlatnim pasošnim programima, a ruski rat protiv Ukrajine je sve više osvetljavao politiku.

Komisija je u saopštenju navela da „davanje državljanstva EU u zamenu za unapred određena plaćanja ili investicije bez ikakve stvarne veze sa dotičnom državom članicom nije kompatibilno sa principom iskrene saradnje“ sadržanim u sporazumima EU.

Uočio je odluku Malte da suspenduje svoj program za ruske i beloruske državljane, ali je rekao da „iako je ovo bio pozitivan korak, Malta nastavlja da primenjuje šemu za sve druge nacionalnosti i nije izrazila nameru da ga okonča“.

Evropska komisija je takođe saopštila da je Kipar obustavio obradu svih takvih zahteva za državljanstvo u julu 2021. godine i da „pomno analizira situaciju pre nego što donese odluku o bilo kakvim narednim koracima“. Bugarska je takođe imala sličan program, ali ga je ukinula u aprilu.

Komisija, koja predlaže zakone EU i nadgleda njihovo poštovanje, uputila je predmet Evropskom sudu pravde u Luksemburgu na saslušanje za koji još nije određen datum.

Dobijanje državljanstva u jednoj od 27 zemalja članica takođe daje državljanstvo EU, a sa njim i pravo na slobodno kretanje i pristup unutrašnjem tržištu EU, kao i na glasanje i bivanje na evropskim i nacionalnim izborima.

Zlatni pasoški program Malte bio je među temama o kojima je izveštavala istraživačka novinarka Dafne Karuana Galicija pre nego što ju je raznela auto-bomba neposredno nakon što je napustila svoj dom na ostrvskoj državi 2017.