SAD su ozbiljne po pitanju nuklearnih pretnji Rusije

SAD su ozbiljne po pitanju nuklearnih pretnji Rusije

Ambasadorka Ukrajine Oksana Markarova naglašava da SAD ne odbacuju rusku nuklearnu ucenu i ozbiljno razmatraju posledice po Rusku Federaciju i šalju odgovarajuće signale Kremlju.

Markarova je napomenula da ovo nije prvi put da Ruska Federacija pribegava nuklearnim pretnjama. Prema njenim rečima, Rusija vadi „nuklearnu kartu“ svaki put kada izgubi.

„Zato SAD ovo ozbiljno prate, videli smo reakciju predsednika Bajdena u nedavnom intervjuu za Si-Bi-Es… Svi osećaju da je opasnost od Rusije velika, jer su Ruska Federacija i Putin već prešli mnogo „ crvene linije“, rekla je Markarova u intervjuu za „Evropsku istinu“.

Ambasadorka je naglasila da Vašington, iako ozbiljno shvata pretnju, „ne vidi strah“.

„Putin ne postiže svojim pretnjama ono što je želeo da postigne. Uprkos tome što svi ovo pažljivo prate, pomoć Ukrajini se povećava. I niko se ne plaši ove ucene“, dodala je ambasadorka.

Prema njenim rečima, SAD su svesne da je nuklearna pretnja stvarna, pa šalju odgovarajuće signale Kremlju.

„Naravno, nijedan odgovoran lider ne može ovo da odbaci i kaže: ovo je ucena, mi se na to uopšte nećemo obazirati. Zato su tako jaki signali, dakle, siguran sam da naš strateški partner te signale prenosi ne samo javno, nego i dalje. i mi to znamo, čujemo to u javnom prostoru“, rekla je Markarova.

Ona nije odgovorila na pitanje da li su SAD odlučile kakav će biti odgovor Rusije u slučaju nuklearnog napada, ali je napomenula da će posledice po Rusku Federaciju, prema rečima predsednika Džoa Bajdena, „biti katastrofalne“.

„Razumemo da je svaka upotreba nuklearnog oružja od strane nuklearne zemlje protiv nenuklearne zemlje potpuno uništenje čitavog svetskog sistema bezbednosti, odvraćanja koje nosi nuklearno oružje“, dodala je ambasadorka.