Nemačka želi da EU ukine nacionalni veto

Nemačka želi da EU ukine nacionalni veto

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je u ponedeljak članice EU da napuste pravo veta u korist većinskog glasanja u nizu ključnih oblasti. Takav potez bi mogao olakšati buduće širenje bloka.

Govoreći na Karlovom univerzitetu u Pragu, Šolc je tvrdio da bi promena glasačke prakse mogla pomoći razvoju EU, s obzirom da trenutno svaka članica bloka može staviti veto na pristupanje zemlje kandidata. Takođe je predložio da se uvede većinsko glasanje o brojnim hitnim pitanjima, uključujući sankcije i ljudska prava.

„Tamo gde se danas zahteva jednoglasnost, rizik da pojedinačna zemlja upotrebi svoj veto i spreči sve druge da napreduju povećava se sa svakom dodatnom državom članicom“, rekao je nemački kancelar.

Prema Šolcu, „princip jednoglasnosti funkcioniše samo sve dok je pritisak da se deluje mali“, navodeći primer ruske vojne ofanzive u Ukrajini, koja je izazvala način na koji EU pristupa kreiranju politike.

Nemački lider takođe želi da EU pređe na većinsko glasanje u oblastima kao što su oporezivanje i spoljna politika, dodajući da on „potpuno dobro zna da bi to takođe imalo reperkusije za Nemačku. ”

Šolc je napomenuo da Berlin podržava proširenje EU, dodajući da veruje da bi se zemlje zapadnog Balkana, kao i Ukrajina, Moldavija i Gruzija na kraju pridružile bloku i da će to neminovno doneti još više razlika među članicama.

Kako trenutno stoji, bilo koja od 27 članica EU može poništiti odluku koju podržavaju druge zemlje. Ovo malim državama daje značajan uticaj na politiku bloka, što ponekad može paralizovati donošenje odluka.