Francuski poreski zvaničnici koriste veštačku inteligenciju da uoče 20.000 neprijavljenih bazena

Francuski poreski zvaničnici koriste veštačku inteligenciju da uoče 20.000 neprijavljenih bazena

Francuski poreski organi upotrebili su veštačku inteligenciju i pronašli na hiljade neprijavljenih privatnih bazena, isporučivši vlasnicima račune od oko 10 miliona evra.

Sistem, koji su razvili Google i Capgemini, može da identifikuje obrise bazena na snimcima iz vazduha i da ih unakrsno proverava sa podacima zemljišnih knjiga. Pokrenut kao eksperiment pre godinu dana u devet francuskih departmana, otkrio je 20.356 bazena, saopštila je poreska uprava u ponedeljak, i biće proširena širom zemlje.

Izmene na imovini, uključujući dodavanje bazena, moraju se prijaviti poreskoj upravi u roku od 90 dana od završetka. Kako se porezi na imovinu zasnivaju na vrednosti zakupnine imovine, poboljšanja znače povećanje poreza. Tipičan bazen od 30 kvadratnih metara bi se oporezovao sa oko 200 € godišnje.

Poreska uprava – ili le fisc, kako je poznata – kaže da sada razmatra korišćenje sistema za uočavanje neprijavljenih nadogradnji, proširenja i verandi, uključujući stalne pergole.

„Naročito ciljamo na proširenja kuća kao što su verande, ali moramo biti sigurni da softver može da pronađe velike stambene i komercijalne zgrade, a ne odgajivačnicu za pse ili dečiju igraonicu“, rekao je za Le Antoan Manan, zamenik generalnog direktora javnih finansija.

Međutim, tehnički tim poreskih organa kaže da još nije u stanju da utvrdi da li je pravougaoni oblik na snimku iz vazduha produžetak ili šator, terasa ili čak cerada postavljena na zemlju.

U aprilu se tvrdilo da softver Google-Capgemini ima 30% margine greške. Ne samo da je pomešao solarne panele i obeležio ih kao bazene, već nije uspeo da pokupi oporeziva proširenja skrivena ispod drveća ili u senci imanja. Sprovode se testovi za usavršavanje tehnologije.

„Ovo je naša druga faza istraživanja i takođe će nam omogućiti da proverimo da li je imovina prazna i da više ne treba da bude oporezovana“, dodao je Magnant.

Veruje se da Francuska ima oko 3,2 miliona privatnih bazena i izvestila je o procvatu čak i pre zatvaranja Covid-a 2020. i 2021. godine, kada je došlo do porasta broja instalacija jer je sve više ljudi radilo od kuće.

Uprava za javne finansije saopštila je da će program veštačke inteligencije sada biti uveden širom zemlje, što bi potencijalno dovelo do 40 miliona evra novih poreza na privatne bazene 2023.