„Zombi led“ sa Grenlanda će podići nivo mora za 10 inča

„Zombi led“ sa Grenlanda će podići nivo mora za 10 inča

Zombi led sa ogromnog ledenog pokrivača Grenlanda će podići globalni nivo mora za najmanje 25 centimetara, prema studiji objavljenoj u ponedeljak.

Zombi led je led koji je još uvek fizički vezan za deblje naslage leda, ali se više ne hrani ledom sa glečera. To je zato što matični glečeri dobijaju manje snega. U međuvremenu, led se topi zbog klimatskih promena, rekao je koautor studije Vilijam Kolgan, glaciolog iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda.

„To je mrtav led. Samo će se istopiti i nestati sa ledenog pokrivača“, rekao je Kolgan u intervjuu. „Ovaj led je poslat u okean, bez obzira na klimatski (emisioni) scenario koji sada preduzmemo.

Neizbežnih deset inča u studiji je više nego dvostruko veći porast nivoa mora nego što su naučnici ranije očekivali od topljenja grenlandskog ledenog pokrivača. Studija objavljena u časopisu Nature Climate Change kaže da može dostići i do 30 inča (78 centimetara). Nasuprot tome, prošlogodišnji izveštaj Međuvladinog panela o klimatskim promenama predviđa raspon od 2 do 5 inča (6 do 13 centimetara) za verovatno povećanje nivoa mora zbog topljenja leda na Grenlandu do 2100. godine.

Ono što su naučnici uradili za studiju je posmatranje leda u ravnoteži. U savršenoj ravnoteži, snežne padavine u planinama na Grenlandu teče dole i pune i zgušnjavaju strane glečera, balansirajući ono što se topi na ivicama. Ali u poslednjih nekoliko decenija manje je dopunjavanja i više topljenja, stvarajući neravnotežu. Autori studije su pogledali odnos onoga što se dodaje na ono što je izgubljeno i izračunali su da će se 3,3% ukupne zapremine leda na Grenlandu istopiti bez obzira na to šta se dešava sa svetom koji smanjuje zagađenje ugljenikom, rekao je Kolgan.

„Mislim da bi gladovanje bila dobra fraza“, rekao je Kolgan za ono što se dešava sa ledom.

Jedan od autora studije rekao je da je više od 120 triliona tona leda već osuđeno da se otopi zbog nemogućnosti ledenog pokrivača koji se zagreva da dopuni svoje ivice. Kada se taj led otopi u vodu, da je koncentrisan samo iznad Sjedinjenih Država, bio bi dubok 11 metar.

Ovo je prvi put da su naučnici izračunali minimalni gubitak leda – i prateći porast nivoa mora – za Grenland, jedan od dva ogromna ledena pokrivača na Zemlji koji se polako smanjuju zbog klimatskih promena zbog sagorevanja uglja, nafte i prirodnog gasa. Naučnici su koristili prihvaćenu tehniku za izračunavanje minimalnog gubitka leda, onu koja se koristi na planinskim glečerima za celo džinovsko zaleđeno ostrvo.

Glaciolog sa državnog univerziteta Pensilvanije Ričard Ali, koji nije učestvovao u studiji, ali je rekao da ima smisla, rekao je da je predano otapanje i porast nivoa mora kao kocka leda stavljena u šolju toplog čaja u toploj prostoriji.

„Počinili ste masovni gubitak od leda“, rekao je Allei u mejlu. „Na isti način bi većina svetskih planinskih glečera i ivica Grenlanda nastavila da gubi masu ako bi se temperature stabilizovale na savremenim nivoima jer su stavljene u topliji vazduh baš kao što je vaša kocka leda stavljena u topliji čaj.

Iako 10 inča ne zvuči mnogo, to je globalni prosek. Neka priobalna područja će biti pogođena više, a plime i oluje povrh toga mogu biti još gore, tako da će ovo veliko podizanje nivoa mora „imati ogromne društvene, ekonomske i ekološke uticaje“, rekla je Ellin Enderlin, profesor geonauka u Boiseu. Državni univerzitet.

Vreme je ključna nepoznanica ovde i predstavlja mali problem sa studijom, rekla su dva spoljna naučnika, Leigh Stearns sa Univerziteta u Kanzasu i Sophie Novicki sa Univerziteta u Buffalu. Istraživači u studiji rekli su da ne mogu da procene vreme počinjenog topljenja, ali u poslednjoj rečenici pominju, „unutar ovog veka“, ne podržavajući to, rekao je Stearns.

Kolgan je odgovorio da tim ne zna koliko će vremena biti potrebno da se sav osuđeni led otopi, ali ako se nagađa, to će verovatno biti do kraja ovog veka ili barem do 2150.

Kolgan je rekao da je ovo zapravo najbolji scenario. Godina 2012 (i u drugačijem stepenu 2019) bila je godina ogromnog topljenja, kada je ravnoteža između dodavanja i oduzimanja leda bila najviše neuravnotežena. Ako Zemlja počne da prolazi kroz više godina poput 2012, topljenje Grenlanda bi moglo izazvati porast nivoa mora za 30 inča (78 centimetara), rekao je on. Te dve godine sada izgledaju ekstremno, ali godine koje sada izgledaju normalno bi bile ekstremne pre 50 godina, rekao je on.

„Tako funkcionišu klimatske promene“, rekao je Kolgan. „Današnji odstupanja postaju sutrašnji proseci.“