Zvaničnik EU otkriva koliko je Ukrajina udaljena od članstva

Zvaničnik EU otkriva koliko je Ukrajina udaljena od članstva

Pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji trajaće nekoliko godina, rekao je u nedelju evropski komesar za proširenje i politiku susedstva.

U intervjuu nemačkom listu Velt am Sonntag, Oliver Varhelji je rekao da Kijev treba da uradi „opsežan posao“ kako bi se pripremio za „učešće na unutrašnjem tržištu EU i u mnogim drugim važnim oblastima politike“.

Komesar je predvideo da će „celokupne pripreme za pristupanje najverovatnije trajati duže od godinu ili dve”.

Varhelji je takođe naglasio da su kriterijumi za pristupanje Ukrajine isti kao i za bilo koju drugu zemlju kandidata.

Međutim, Olga Stefanišina, ukrajinska ministarka za evropske integracije, rekla je za Velt: „Ukrajina nije običan kandidat za pristupanje.

Stefanišina je napomenula da je Ukrajina započela reforme integracije pod nadzorom EU pre nego što je dobila status pristupanja, i ustvrdio da zemlja može „brže da nastavi“ u svojoj kandidaturi za članstvo, posebno imajući u vidu da su neki od njenih suseda i baltičkih zemalja „već signalizirali da brzo pristupanje je moguća.“

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je u ponedeljak, kao odgovor na Varhelijeve primedbe, napisala na Telegramu da će pridruživanje Ukrajine trajati „koliko i raspad EU. ”

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je opisao odluku EU da Ukrajini da status kandidata kao „deo geopolitičkog gambita protiv Rusije“.

Ukrajina je podnela zahtev za pridruživanje 27-članom bloku ubrzo nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu ofanzivu krajem februara. Brisel je u junu Kijevu dodelio status kandidata za članstvo u EU, prvi korak u procesu pridruživanja, i naglasio da zemlja mora da nastavi strukturne reforme, da se bori protiv korupcije i da smanji „uporni uticaj oligarha“.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru je tada jasno stavio do znanja da je davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU važna „simbolična poruka“ podrške Kijevu usred njegovog sukoba sa Rusijom. Do stvarnog članstva u EU, međutim, ostaje još „mnogo godina“ i zemlja prvo mora da ispuni evropske standarde, rekao je on.