Kina reaguje na zakazanu posetu britanskog ministra Tajvanu

Kina reaguje na zakazanu posetu britanskog ministra Tajvanu

Britanija bi trebalo da prestane da ohrabruje snage za nezavisnost na Tajvanu, upozorilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, nakon što je Velika Britanija objavila da će njen ministar trgovinske politike ove nedelje posetiti ostrvo.

„Postoji samo jedna Kina na svetu, a Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije“, insistirao je u ponedeljak portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

„Pozivamo britansku stranu da poštuje suverenitet Kine, da se pridržava principa jedne Kine… i prestane da šalje pogrešne signale separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana“, rekao je on.

Džao je takođe imao poruku za vlasti u Tajpeju, rekavši da su njihovi pokušaji da „udruže sa spoljnim silama u potrazi za nezavisnošću osuđeni na propast“.

Ranije u ponedeljak, London je najavio da će ministar trgovinske politike Greg Hands otputovati u dvodnevnu posetu Tajvanu, kako bi se sastao sa ostrvskim liderom Cai Ing-venom i bio ko-domaćin 25. trgovinskih pregovora Ujedinjenog Kraljevstva i Tajvana.

„Lična poseta Tajvanu jasan je signal posvećenosti Velike Britanije jačanju trgovinskih veza Ujedinjenog Kraljevstva i Tajvana. Kao i Velika Britanija, Tajvan je šampion slobodne i fer trgovine zasnovane na globalnom trgovinskom sistemu zasnovanom na pravilima“, navodi se u saopštenju britanskog odeljenja za međunarodnu trgovinu.

Britanija nema formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali održava ekonomsku saradnju sa ostrvom i de fakto ima ambasadu u Tajpeju. Prema Handsovom uredu, trgovinsko partnerstvo između strana u vrijednosti od 8 milijardi funti (9,1 milijardu dolara) poraslo je za 14% u protekle dvije godine.

Peking se oštro protivi direktnim kontaktima stranih nacija i Tajvana, koji je samoupravan od 1949. godine, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Kine.

Tenzije oko Tajvana su ostale visoke od avgusta, kada je predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajpej uprkos upozorenjima kineskih vlasti. Peking je odgovorio pokretanjem velikih vojnih vežbi u Tajvanskom moreuzu i ukidanjem trgovinskih ograničenja na ostrvu.

Kineski lider Si Đinping rekao je prošlog meseca da će Peking „nastaviti da se zalaže za mirno ujedinjenje sa Tajvanom“, ali je dodao da „nikada neće obećati da će se odreći upotrebe sile, a mi zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere“.