Abazović: Spajić pao u mojim očima, Milatović ozbiljan političar, Vučić mi je prijatelj

Abazović: Spajić pao u mojim očima, Milatović ozbiljan političar, Vučić mi je prijatelj

Istorijski cilj koji stoji pred nama je “big dil” za region, a to je pomirenje Srba, Albanaca, Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca, kazao je u intervjuu za list Politika bivši premijer Crne Gore i predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović .

Abazović kaže da u politiku nije ušao da bih bio neko, već da bi uradio nešto.

“Smatram da sam uradio mnogo i nastavljam dalje. U politici sam već postigao mnogo više nego što sam očekivao i izuzetno sam ponosan na rezultate. Odnio sam pobjedu u jedinoj pravoj istorijskoj bici za demokratiju, 30. avgusta 2020. godine. To je trenutak kad smo građanima vratili suverenitet, ali i nadu”, smatra Abazović.

Kako je kazao, tada niko nije vjerovao da se bilo šta može promijeniti.

“Niko nije ni vjerovao da ću baš ja biti odlučujući faktor za rušenje režima Mila Đukanovića”, rekao je Abazović.

Abazović tvrdi da je razbijanje mafije u Crnoj Gori počelo kad je upravo on preuzeo sektor bezbjednosti.

“Kasnije sam uspio da potpišem i Temeljni ugovor sa SPC, što je takođe jedna istorijska odluka. Ekonomski rezultati, dok sam vodio vladu, bili su najbolji od kada je Crne Gore, što je predstavila i Svjetska banka u svom najnovijem izvještaju. Sada je ljestvica podignuta mnogo visoko, zato se mnogi čude zašto nam je toliko komotno u opoziciji”, kaže lider GP URA.

Dodaje da trenutno razmišlja o novim velikim poduhvatima.

“Sve se odvija upravo u željenom pravcu. Kako god na kraju bilo, naše rezultate teško neko može da ospori, a bojim se i da ponovi. Vlade su prolazne, a istorija pamti samo velike i teške odluke”, konstatuje Abazović-

Mitropolit Amfilohije rekao “Dok je Dritan tu, ne bojim se za Crnu Goru”

Govoreći u intervjuu o poznanstvu sa mitropolitom Amfilohijem, Abazović je kazao da ga je upoznao kad je bio aktuelan Zakon o slobodi vjeroispovesti.

“Stekao sam utisak da me nekako posebno cijenio. Na onom istorijskom sastanku pod Ostrogom, kad se dogovarala nova većina, ja i moj kolega stigli smo posljednji. Kada smo ušli sve sam pozdravio i krenuo da sjednem na neko upražnjeno mjesto. Mitropolit Amfilohije je tada rekao: „Ne, ne tamo, ovdje sam ti sačuvao mjesto, pored mene.” Kasnije me podržao i u onome što su bili moji predlozi”, prisjeća se Abazović.

Ipak, navodi da je najupečatljivija priča vezana za mitropolita došla od jednog od njegovih najbližih saradnika.

“Nakon što je mitropolit preminuo, sreli smo se i rekao mi je: „Znaj da te je mnogo cijenio i volio mitropolit, pa nam je jednom prilikom, kad smo se dotakli teme politike, rekao: ’Dok je Dritan tu, ja se za Crnu Goru ne bojim.’” Kad god me je sretao pozdravljao bi me sa „mirdita” (na albanskom to znači „dobar dan”). To su neka sjećanja na mitropolita oko koga postoje podijeljena mišljenja, ali je nesumnjivo da je za sobom ostavio veliki trag”, kaže Abazović.

Dao sam besu- mafija više neće upravljati crnom Gorom

U intervjuu je kazao da i dalje ima zaštitu države i da je i dalje pod pratnjom policije.

“Ne glumim nekog junaka, ali se nesebično žrtvujem i ne dozvoljavam da me pokolebaju. Nakon što se otvorila „Skaj” prepiska svako u Crnoj Gori je vidio kakvi monstrumi žive oko nas i kolika je stvarna snaga narko-kartela i švercera cigareta. Dao sam građanima besu da mafija više neće upravljati Crnom Gorom. Ostajem pri tome, spreman da podnesem svaki pritisak, a ako treba i položim život za svoju zemlju. To je bila i ostala moja životna misija”, poručio je Abazović

“Vučić mi je prijatelj”

Upitan u kakvim je odnosima sa političarima iz Srbije, Abazović je kazao da je sa brojnim političarima vlasti i opozicije u Srbiji u dobrim odnosima.

To važi, navodi Abazović, i za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Doživljavam ga kao prijatelja, što je slučaj i sa još nekim liderima iz regiona. Svi mi na neke stvari gledamo različito, ali vjerujem da su naš zajednički cilj i glavni interes mir, stabilnost i prosperitet regiona. Smatram da smo imali jako korektnu saradnju i međusobno uvažavanje”, kazao je on.

“Spajić pao u mojim očima poslije afere Do Kvon”

Govoreći o aferi Do Kvon, lider GP URA kaže da je siguran da Do Kvon u Crnoj Gori nije poznavao nikoga osim premijera Milojka Spajića.

“Spajić je ranije i priznao da je imao neke poslovne veze s njim. Naše je bilo da ga procesuiramo kad smo ga zatekli u krivičnom djelu i Crna Gora je tu pokazala veliku agilnost. Uhapsili smo čovjeka koji se od strane američkih i korejskih vlasti tereti za prevaru vrednu 40 milijardi dolara. Ostalo je sve na nadležnima da utvrde šta se zaista desilo. Međutim, jako je nekorektno pokušavati nekog drugog optužiti da je krivac za vaše probleme”, navodi Abazović.

Tu je, kako kaže, Spajić najviše pao u njegovim očima.

“Ne može se sve pravdati politikom, kampanjom i željom za vlašću. Mora uvijek postojati doza ljudskosti u svim situacijama. Da li su ga neki ljudi naveli na to, zaista ne znam, ali mislim da će na kraju zbog toga platiti visoku cijenu u politici”, ukazao je Abazović.

Komentarišući predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, Abazović je kazao da je on ozbiljan političar i dobar učenik.

“Spajić je spekulant koji ne razlikuje dobro od lošeg, već samo korisno od beskorisnog, a Zdravko Krivokapić je, na svu sreću, prošlost”, smatra Abazović.

Sa bivšim predsjednikom Crne Gore i bivšim liderom DPS-a Milom Đukanovićem smatra da je u političkom smislu gotovo.

“Naravno, on će uvijek imati uticaj na svoju partiju, ali je sve to sad znatno umanjeno i bez većeg efekta. Diktatori se nikada i ne povlače. Njima je opsjednutost vladanjem u krvi. U ovom slučaju situacija je malo drugačija jer su neki procesi još u toku. U tom smislu, moj dobronamjerni savjet njemu je da se drži političke penzije. Nisam siguran da se osjeća komotno kad se svaki dan objavljuju prepiske sa „Skaja”. A tek smo na početku”, zaključio je Abazović.