Orban uvjerava da ukoliko sankcije protiv Ruske Federacije nestanu – stopa inflacije će pasti za polovinu

Orban uvjerava da ukoliko sankcije protiv Ruske Federacije nestanu – stopa inflacije će pasti za polovinu

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je kritikovao sankcije Ruskoj Federaciji, rekavši da bi njihovo ukidanje dovelo do naglog pada cijena.

On je to rekao tokom tradicionalnog prenosa na Kossuth Radio, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Hirado.

Prema Viktoru Orbanu, razumevanje da sankcije dovode do visokih cena energije doneće promene širom Evrope. „Ovo je sankcionisana doplata. A cene energije su odgovorne za inflaciju“, rekao je on.

Prema Orbanu, sve evropske zemlje pate od inflacije u ovom ili onom stepenu, a to je uglavnom zbog sankcija EU.

„Ako cijena energenata poraste – a sankcije su faktor povećanja cijena – recimo, dva ili tri puta, onda će to povećati inflaciju za dva ili tri puta, tako da postoji direktna korelacija između visokih cijena energenata i vrijednosti. čekova plaćenih u prodavnici“ – objasnio je on.

„Da nije bilo sankcija, recimo, sutra ujutru ih je vila volšebno eliminisala, onda bismo ustanovili da bi cene, odnosno stope inflacije, stope rasta cijena, odmah pale bar za polovinu, a možda i čak i više“, rekao je Orban.

Podsetimo, nedavno je premijer Mađarske Viktor Orban izjavio da podrška Evropske unije Ukrajini kroz sankcije i vojnu pomoć povećava rizik da se rat proširi na teritoriju bloka.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je primetilo ovo: ako EU prekine sankcioni pritisak na Rusiju i vojnu pomoć Ukrajini, onda bi ruski tenkovi mogli da završe u Budimpešti brže nego što neko iz mađarske vlade može da pozove Moskvu.