EU odobrila zabranu novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035

EU odobrila zabranu novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035

Evropski parlament i zemlje članice EU postigli su dogovor o zabrani prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel do 2035. godine.

Pregovarači EU zaključili su u četvrtak uveče prvi sporazum u okviru paketa „Fit for 55“ koji je uspostavila Komisija radi postizanja klimatskih ciljeva EU smanjenja emisije gasova koji izazivaju globalno zagrevanje za 55 odsto tokom ove decenije.

Evropski parlament je rekao da je sporazum „jasan signal uoči Konferencije UN o klimatskim promenama COP27 da je EU ozbiljna u pogledu usvajanja konkretnih zakona kako bi se postigla ambicioznije ciljeve postavljene u zakonu EU o klimi“.

Prema podacima bloka, saobraćaj je jedini sektor u kojem su emisije gasova staklene bašte porasle u poslednje tri decenije, i porasle su za 33,5% između 1990. i 2019. godine. Putnički automobili su glavni zagađivač, koji čine 61% ukupne emisije CO2 iz drumskog saobraćaja u EU. .

EU želi da drastično smanji emisiju gasa iz transporta do 2050. i promoviše električne automobile, ali izveštaj spoljnog revizora bloka pokazao je prošle godine da regionu nedostaju odgovarajuće stanice za punjenje.

„Ovo je istorijska odluka jer po prvi put postavlja jasan put dekarbonizacije — sa ciljevima u 2025, 2030. i 2035. i usklađenim sa našim ciljem klimatske neutralnosti do 2050. godine“, pohvalio se Paskal Kanfin, predsednik komiteta za životnu sredinu. Evropski parlament. „Ovaj sektor, koji trenutno čini 16% evropskih emisija, biće neutralan ugljenik do 2050.

Svijetski lideri složili su se u Parizu 2015. da rade na tome da globalne temperature ne porastu za više od 2 stepena Celzijusa (3,6 stepeni Farenhajta), a idealno ne više od 1,5 stepeni C (2,7 F) do kraja veka. Naučnici će čak i manje ambiciozni cilj promašiti sa velikom razlikom ukoliko se ne preduzmu drastični koraci za smanjenje emisija.

Grinpis je saopštio da je rok do 2035. prekasno da bi se globalno zagrevanje ograničilo na ispod 1,5 stepeni Celzijusa (2,7 stepeni Farenhajta).

„EU ide slikovitom rutom i ta ruta se završava katastrofom“, rekla je aktivistkinja za transport Grinpisa za EU ​​Lorelej Limuzen. „Evropsko postupno ukidanje automobila na fosilna goriva 2035. nije dovoljno brzo: novi automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem trebalo bi da budu zabranjeni najkasnije do 2028. Najava je savršen primer gde političari mogu da uživaju u dobrom naslovu koji prikriva realnost njihovih ponovljenih neuspeha da deluju na klimu.“

Evropski parlament i države članice sada će morati da formalno odobre sporazum pre nego što on stupi na snagu.