Mađarska proglasila vanredno stanje

Mađarska proglasila vanredno stanje

Premijer Viktor Orban navodi sukob u Ukrajini da bi se pozvao na vanredna ovlašćenja
Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je u utorak vanredno stanje, pozivajući se na sukob u Ukrajini, samo nekoliko sati nakon što je parlament odobrio tu meru kao način da Budimpešta odgovori na krizne situacije.

Orban je najavio vanredno stanje u video-obraćanju na svojoj Fejsbuk stranici. Režim vanrednog stanja stupa na snagu u ponoć, a prve mere biće objavljene u srijedu, prenosi RT.

„Da bi zaštitila nacionalne bezbjednosne interese Mađarske, kako bi se uvjerila da ostanemo van rata i da zaštiti mađarske porodice, vladi je potreban manevarski prostor i sposobnost da odmah deluje“, rekao je Orban u saopštenju.

Ranije u utorak, mađarski parlament usvojio je ustavni amandman kojim se premijeru daje ovlašćenje da proglasi vanredno stanje ako dođe do rata ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji, pored postojećih kriznih kategorija. Orbanovi kritičari tvrde da će mu to omogućiti da „vlada dekretom“ i zaobilazi zakonodavce.

Slične kritike upućene su Orbanu u martu 2020, kada mu je parlament dao široka vanredna ovlašćenja da se nosi sa Covid-19. On je insistirao da će vanredno stanje biti ograničeno u trajanju, i da je na kraju ukinuto u junu te godine.