Severna Koreja je ispalila 3 ​​projektila nakon ukora Kvadova

Severna Koreja je ispalila 3 ​​projektila nakon ukora Kvadova

Ovo dolazi nakon što su SAD i njihovi savjeznici osudili Pjongjang na sastanku u Tokiju

Tri balističke rakete poletele su iz Severne Koreje, izvestila je južnokorejska vojska u srijedu ujutru po lokalnom vremenu. Lansiranja su usledila nakon što su SAD, Japan, Indija i Australija – zemlje Kvada – osudile raketni program Severne Koreje i obavezale se na „slobodan i otvoren Indo-Pacifik koji je inkluzivan i otporan“.

Prva raketa je ispaljena prema vodama u blizini istočne obale Severne Koreje, saopštio je zajednički štab Južne Koreje oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu, ne nudeći dodatne detalje. Japanska obalska straža potvrdila je da je došlo do lansiranja neidentifikovane vrste projektila.

Međutim, u roku od sat vremena, Seul je izvestio o „dodatnim lansiranjima nepoznatih balističkih projektila u severnom i istočnom pravcu“, navodi novinska agencija Jonhap. Južnokorejska vojska je kasnije saopštila da su ukupno tri rakete lansirane između 6:00 i 6:42 ujutro iz oblasti Sunan u Pjongjangu.
17ti raketni test Pjongjanga ove godine uslijedio je nakon što je američki predsjednik Džo Bajden napustio Japan i vratio se u Vašington nakon petodnevnog putovanja u Aziju. Pre odlaska, Bajden i njegove kolege iz Kvada izdale su zajedničku izjavu o svojoj ulozi u budućnosti regiona koji su SAD nazvali „Indo-Pacifik“.
„Potvrđujemo našu posvećenost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopštenju koje su potpisali Bajden, japanski premijer Fumio Kišida, indijski premijer Narendra Modi i novoizabrani australijski premijer Entoni Albaneze.

„Takođe osuđujemo destabilizujući razvoj i lansiranje balističkih projektila Severne Koreje, uključujući višestruka testiranja interkontinentalnih balističkih projektila, što je u suprotnosti sa Rezolucijom SB UN, i pozivamo međunarodnu zajednicu da u potpunosti primeni ove rezolucije. Pozivamo Severnu Koreju da poštuje sve svoje obaveze prema Rezoluciji SB UN, da se uzdrži od provokacija i da se uključi u suštinski dijalog“, dodao je Kvad.

Bijela kuća je upozorila da bi Severna Koreja mogla da izvrši raketni test tokom ili posle Bajdenove posjete regionu. Vlada u Seulu je takođe objavila da je razvila plan u slučaju da Pjongjang izvrši nuklearni test.

Severna Koreja se trenutno suočava sa izbijanjem Covid-19. Vojska je dovedena da pomogne u rešavanju situacije.

Podela Korejskog poluostrva nakon njegovog oslobođenja od Japana izazvala je rat između komunističkog severa i juga koji podržavaju SAD 1950. Sukob se proširio i povukao u SAD i Kinu, sve dok nije bio zamrznut primirjem 1953. godine

izvor RT