Danas lokalni izbori u 14 opština

Danas lokalni izbori u 14 opština

Birači u 14 opština će danas odlučivati o tome ko će u narednom četvorogodišnjem periodu u njihovim lokalnim zajednicama vršiti vlast.

U ponudi je tačno 100 izbornih lista, od čega ih je najviše na glasačkim listićima u Bijelom Polju i u Danilovgradu, po 11. Najmanje birača, ali i izbornih lista je u Šavniku – svega tri.

Najviše birača, a time i biračkih mijesta je u Podgorici. Više od 30 hiljada njih će i na birališta u Bijelom Polju i u Baru.

Ocjene su da će današnji lokalni izbori biti pokazatelj postoji li prozapadna većina u državi ili će klatno prevagnuti u korist proruskih i prosrpskih političkih snaga.

“Ovi izbori su, kao što su veoma često lokalni izbori po svojoj definiciji, test za ono što se očekuje za parlamentarne izbore, i ono što će na neki način biti jedan od ključnih ishoda i faktora za dalju političku dinamiku u Crnoj Gori jeste kakav će biti raspored snaga, posebno što se najavljuje i ulazak na političku scenu u nekoj značajnijoj meri nekih novih političkih partija, pre svega Evropa sad”, kazao je Zlatko Vujović, programski direktor podgoričkog Centra za monitoring za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, izbori će pre svega pokazati kakav će biti raspored snaga i da li će to, na neki način, uticati da se skrati mandat parlamenta ili ne, kao i da li će to uticati da se konsoliduju odnosi većine koja je osvojila vlast 30. avgusta.

“Međutim, kada govorimo o samim lokalnim izborima, videćemo da li su prosrpsko- proruske snage većina u ovoj zemlji, ili je, kao što se stiče utisak makar u parlamentu, i dalje prisutna prozapadna većina u biračkom telu, posebno s obzirom na dešavanja u proteklih par meseci, na pad Vlade za koju se verovalo da može ispuniti makar deo proizapadne agende ž Crne Gore i smena svih onih kadrova od strane premijera Abazovića koji su ocenjeni kao prozapadni i pro-NATO orjentacije”, rekao je Vujović.

Dodaje da će ishod izbora “svakako uticati na to da li ce ojačati prorusko-prosrpske snage, ili ce eventualno klatno otići u korist proevropskih, prozapadnih snaga”.

Bar
Pravo glasa na lokalnim izborima u Baru imaće 39.854 birača. Oni će pravo glasa moći da iskoriste na jednom od 75 biračkih mijesta. Građani Bara biraće 37 odbornika.

Bijelo Polje
Pravo glasa na lokalnim izborima u Bijelom Polju imaće 39.469 birača koji će birati 37 odbornika na jednom od 96 biračkih mijesta.

Budva
Pravo glasa na lokalnim izborima u Budvi imaće 18.783 birača. Oni će pravo glasa moći da iskoriste na jednom od 19 biračkih mijesta. U Budvi će punoletni građani birati 33 odbornika

Danilovgrad
Pravo glasa na lokalnim izborima u Danilovgradu imaće 13.179 birača. Oni će pravo glasa moći da iskoriste na jednom od 32 biračka mijesta. Bira se 33 odbornika

Kolašin
Pravo glasa na lokalnim izborima u Kolašinu imaće 6.097 birača. U Kolašinu će punoletni građani birati 30 odbornika na jednom od 34 biračka mijesta.

Plav
Pravo glasa na lokalnim izborima u Plavu imaće 9.364 birača. Glasa se za 31 odbornika na jednom od 22 biračka mijesta.

Plužine
Pravo glasa na lokalnim izborima u Plužinama imaće 2.382 birača. Oni će pravo glasa moći da iskoriste na jednom od 24 biračka mijesta. U Plužinama će punoljetni građani birati 30 odbornika.

Pljevlja
Pravo glasa na lokalnim izborima u Pljevljima imaće 24.592 birača. Oni će pravo glasa moći da iskoriste na jednom od 74 biračka mijesta. Punoletni građani birače 34 odbornika.

Podgorica
Pravo glasa na lokalnim izborima u Podgorici imaće 143.523 birača. Oni će pravo glasa moći da iskoriste na jednom od 208 biračkih mijesta. U Podgorici će punoletni građani birati 58 odbornika

Rožaje
Pravo glasa na lokalnim izborima u Rožajama imaće 22.806 birača. Oni će pravo glasa moći da iskoriste na jednom od 44 biračka mijesta a bira se 34 odbornika.

Šavnik
Pravo glasa na lokalnim izborima u Šavniku imaće 1.968 birača koji će svoje pravo glasa moći da iskoriste na jednom od 23 biračka mijesta. Bira se 30 odbornika.

Tivat
Pravo glasa na lokalnim izborima u Tivtu imaće 11.993 birača. Na ukupno 20 biračkih mijesta građani će birati 32 odbornika.

Zeta
Pravo glasa na lokalnim izborima u Zeti imaće 12.524 birača, koji će glasati na jednom od 26 biračkih mijesta za 32 odbornika.