Vlasnik Red Bula Ditrih Matešic preminuo je u 78

Vlasnik Red Bula Ditrih Matešic preminuo je u 78

Ditrih Matešic, austrijski milijarder osnivač i vlasnik kompanije Red Bul, preminuo je u subotu u 78. godini nakon teške bolesti od raka.

Njegovu smrt potvrdio je vodeći tim šampionata Red Bul Formule 1.

Preduzetnik rođen u Štajerskoj izgradio je globalnu imperiju oko energetskog pića Red Bull i smatran je najbogatijim čovekom u Austriji. Matešicovo bogatstvo se procenjuje na oko 25 milijardi evra (24,65 milijardi dolara). Ovo ga stavlja na 51. mesto na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu.

Milijarder koji je sam napravio je smatran marketinškim genijem. Nakon što je diplomirao na Univerzitetu za svetsku trgovinu u Beču, sedamdesetih je radio kao marketinški specijalista za razne kompanije.

Na službenim putovanjima u Aziju upoznao je tržište energetskih i stimulativnih pića. U to vreme ova pića su još uvek bila potpuno nepoznata u Evropi i Sjedinjenim Državama. Godine 1983. dobio je dozvolu za takvo piće u Aziji. Godinu dana kasnije, zajedno sa tajlandskom preduzetničkom porodicom Ioovidhia, osnovao je Red Bull GmbH, u kojoj je imao 49% udela.

Nakon modifikacije recepture tajlandskog energetskog pića i razvoja marketinškog koncepta, Red Bull je uveden na tržište 1987. Penasto, gazirano, slatko piće, čiji je ukus sličan ukusu gumenih medvedića, postalo je globalno tržišni lider nakon teškog ulaska na tržište. Grupa je ostvarila promet od 7,8 milijardi evra u 2021. i prodala 9,8 milijardi Red Bul limenki širom sveta.

Kompanija iz Fuschl am See, Salcburg, poznata je i po svom kreativnom oglašavanju sa svetski poznatim sloganom „Red Bul daje ti krila“. Važna prekretnica za Matešica bio je ulazak na američko tržište krajem 1990-ih. Danas se u Sjedinjenim Državama prodaje svaka treća konzerva.

Preduzetnik je mnogo pažnje posvetio imidžu pića. On je povezao brend Red Bull sa avanturističkim sportovima kao što su surfovanje, brdski biciklizam i ronjenje sa litice sa kompanijom koja se na kraju uključila kao sponzor u mnoge od njih.

Matešic je takođe bio osnivač i vlasnik Red Bul Rejsinga, trkačkog tima Formule 1 sa sedištem u Milton Kejnsu u Britaniji. On je preuzeo fudbalski klub SV Austrija Salcburg, sada poznat kao „Red Bul Salcburg“.

O privatnom životu Matešica malo se zna. Bio je stidljiv pred publicitetom i retko je davao intervjue. Živeo je u Salcburgu sa svojom dugogodišnjom devojkom i jednom je pre mnogo godina rekao da je i sam pio 10 do 12 limenki Red Bula dnevno.

Nije jasno sa kakvim posledicama će se Red Bul imperija suočiti nakon njegove smrti. Njegov jedini sin Mark, 30, koji je nedavno bio generalni direktor jedne od investicionih kompanija svog oca, smatra se mogućim nasljednikom.