Koje nove zvjezde mogu zamjeniti Mesija, Ronalda posle Svjetskog prvenstva?

Koje nove zvjezde mogu zamjeniti Mesija, Ronalda posle Svjetskog prvenstva?

Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo još nisu spremni da se oproste od Svjetskog prvenstva.

Ali sat otkucava u njihovim karijerama i Katar bi mogao biti poslednji put da ih vidimo na najvećoj fudbalskoj sceni.

Imajući to na umu, misli se prirodno okreću novoj generaciji i životu osim dvojice muškaraca koji su dominirali ovim sportom poslednjih 15 godina, podelivši između sebe 12 Zlatnih lopti za najboljeg igrača sveta i devet trofeja Lige šampiona.

Njihove su velike cipele koje treba popuniti i, za njihove legije obožavatelja, svako od njih stoji sam kao najveći svih vrijemena.

Dakle, ako je razdvajanje Mesija i Ronalda bilo dovoljno teško, zamislite da ih zamenite.

Ali život — i sport — idu dalje i Svetsko prvenstvo je savršena pozornica za novu vrstu potencijalnih superzvezda da pokažu svoj talenat.

Jedno ime se ističe iznad svega kao prirodni naslednik velike dvojice: Kilijan Mbape.

„Mislim da još uvek nismo videli najbolje od Kilijana“, rekao je francuski saigrač Olivije Žiru. „On je neverovatan i još je mlad, što je zastrašujuće jer još uvek može da poboljša svoju igru.“

Nije da bi se Mbappe mogao opisati kao „nov“. Možda ima samo 23 godine i još uvek čeka svoj prvi trofej Zlatne lopte ili Lige šampiona, ali Mbape je već pobednik Svetskog prvenstva i vodeći strelac na ovom turniru sa pet golova.

On ima trofej za kojim Mesi i Ronaldo žude — a za nedelju dana mogao bi da ih dobije dva.

Mbape bi takođe mogao da ima još dva ili tri svetska prvenstva u sebi, a sa devet golova na dva dosadašnja turnira, približava se rekordu Miroslava Klozea svih vremena od 16 u finalu.

Katar se oseća kao prelazak baklje napadaču Pari Sen Žermena, koji kombinuje očaravajući rad nogu sa razornom brzinom i kliničkom završnom obradom, što su kvalitete koje su Mesija i Ronalda tako dugo izdvajale.

Ali da bi se uskladili sa njihovim moćima dugovečnosti, što Mbapeu možda najviše zahteva, jeste rival koji će ga gurnuti na veće visine.

Da li bi Mesi ili Ronaldo dostigli takve podvige, a da ih drugi nije vodio dalje?

Najočigledniji izazov za Mbapea trenutno dolazi od Erlinga Halanda, gol mašine Mančester sitija čija se zemlja, Norveška, nije kvalifikovala za Svetsko prvenstvo.

On je drugačija perspektiva: sirova snaga i golovi, bez Mbapeove finese ili individualnih veština. Ali ako je reč o brojevima, Haland ima potencijal da se bori sa njim u pogledu evropskih trofeja i golova.

Svetsko prvenstvo je pružilo manje očiglednu konkurenciju Mbapeu.

Englez Jude Bellingham predstavlja drugačiji profil igrača, ali njegova dominantna igra na sredini terena dovela je njegovu zemlju do četvrtfinala gde će se sastati sa braniocem titule Francuskom.

„Volim da igram sa njim, mlad je, energičan, dobro se kreće po terenu“, rekao je saigrač Deklan Rajs. „Za svaku utakmicu koju sam do sada igrao sa njim, samo sam mu rekao: Ovo je tvoja bina, izađi i nastupi.

Na drugom mestu, holandski napadač Kodi Gakpo ima tri gola i poboljšao je svoju reputaciju nakon što su ga povezivali sa transferom u Mančester junajted tokom leta. Ali on igra svoj klupski fudbal u holandskoj ligi sa PSV Ajndhovenom, tako da ima još posla da se smatra među elitnim igračima.

„Stvari mogu da se promene, ali Kodi ima sve što je potrebno da postane zvezda“, rekao je selektor Holandije Luis van Gal. „Ima divnu ličnost da postane zvezda, jer je otvoren za sve i svašta.

Portugalac Žoao Feliks tek treba da ispuni svoj potencijal u Atletiko Madridu, ali je pokazao bljeskove talenta koji ga je označio kao zvezdu budućnosti kada se pojavio u Benfiki. On ima tip individualnih kvaliteta koji menjaju igru da bi se izdvojio iz čopora, dok bi šansa da izađe iz Ronaldove senke za njegovu zemlju mogla da pomogne njegovom razvoju.

U međuvremenu, Feliksov portugalski saigrač Goncalo Ramos iznenada se gurnuo u fokus nakon svog het-trika protiv Švajcarske u osmini finala kada je zamenio Ronalda u postavi.

Vinisijus Junior, 22, pojavljuje se kao sila Brazila i potencijalni naslednik Nejmara kao sledeća ikona svoje zemlje.

„Napravio je napredak otkako se pridružio Real Madridu i to je pokazao na Svetskom prvenstvu“, rekao je klupski kolega iz Real Madrida Luka Modrić.

Argentinac Hulijan Alvarez izgleda kao prirodni golgeter.

Nemac Jamal Musiala smatra se velikom nadom svoje zemlje, dok španski vezni par Gavi i Pedri vraća sećanja na osvajačko partnerstvo Ćavija i Andresa Inijeste u zemlji.

Ali u smislu uticaja, uticaja i privlačnosti zvezda, niko se ne može porediti sa Mbappeom.

Naravno, Mesi i Ronaldo još nisu gotovi.