Turska odgovara na potez SAD u vezi sa Kiprom

Turska odgovara na potez SAD u vezi sa Kiprom

Ankara kaže da će pojačati svoje vojno prisustvo na severnom Kipru nakon što su Sjedinjene Države odlučile da ukinu trgovinska ograničenja odbrane sa ostrvom, izjavio je u sredu predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Govoreći za CNN Turk, Erdogan je rekao da je odluka Vašingtona o prodaji oružja ostrvu „neobjašnjiva u smislu sadržaja i vremena“.

Ranije ovog meseca, američki Stejt department je objavio da će za fiskalnu 2023. godinu suspendovati dugogodišnju zabranu prodaje američkog oružja Republici Kipar, navodeći da je zemlja „ispunila neophodne uslove“.

SAD su istakle da će ograničenja ostati ukinuta sve dok Kipar bude sarađivao sa Vašingtonom u svojim propisima protiv pranja novca i nastavlja da uskraćuje ruskim vojnim brodovima pristup svojim lukama.

Erdogan je, međutim, osudio taj potez, navodeći da Vašington „previđa i čak ohrabruje korake kiparsko-grčkog dvojca koji ugrožavaju mir i stabilnost u istočnom Mediteranu“. Turski lider je rekao da bi ukidanje zabrane prodaje oružja dovelo do „trke u naoružanju“ i ometalo napore da se postigne mirovni sporazum na ostrvu.

„Hoćemo li stajati po strani? Ne možemo“, rekao je predsednik, napominjući da Turska već ima preko 35.000 vojnika na ostrvu i da će ih pojačati kopnenim, pomorskim i vazdušnim oružjem, municijom i vozilima.

Kipar je bio vruće pitanje za Tursku još od izbijanja borbi između kiparskih Grka i Turaka 1963. Nakon vojnog udara 1974. godine, ostrvo je podeljeno na dve administrativne zone.

Dve trećine ostrva upravlja administracija kiparskih Grka, međunarodno je poznato kao Republika Kipar i punopravna je članica EU, dok ostatak ostrva sebe naziva Turskom Republikom Severni Kipar – de facto država koja priznaje samo Turska.