SAD su kritikovale Dodika koji je ponovo hteo da odvoji Republiku Srpsku od BiH

SAD su kritikovale Dodika koji je ponovo hteo da odvoji Republiku Srpsku od BiH

Američki Stejt department kritikovao je u petak izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je doveo u pitanje legitimitet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i zapretio otcepljenjem srpskog dela konfederacije, piše „Evropska istina” pozivajući se na izjavu portparola Stejt departmenta Neda Prajsa.

„Član 3. Dejtonskog ustava jasno definiše da Republika Srpska mora u potpunosti provoditi odluke institucija Bosne i Hercegovine, a posebno konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“, naglasio je on.

Portparol američkog Stejt departmenta je naglasio da su separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu „neodgovorne, opasne i štetne po napredak BiH na putu daljih evroatlantskih integracija“.

Saopštenje Stejt departmenta reakcija je na komentare Dodika, koji je u četvrtak zapretio da će „odvojiti Republiku Srpsku“ od Bosne i Hercegovine zbog blokiranja od strane Ustavnog suda konfederacije zakona o nekretninama RS.

U decembru 2022. godine, Skupština Republike Srpske odlučila je da svu imovinu na svojoj teritoriji proglasi vlasništvom entiteta. To je u direktnoj suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH, koji je u septembru presudio da je sva državna imovina konfederacije državna i da je ne može prisvojiti nijedan od dva entiteta.

Nakon odluke Parlamenta Republike Bosne i Hercegovine, ponovo je intervenisao Ustavni sud Bosne i Hercegovine i doneo privremene mere koje su blokirale rad zakona.

Prethodno je Dodik, koji važi za najuticajnijeg proruskog političara u Bosni i Hercegovini i protiv koga su uvedene američke sankcije zbog podrivanja mirovnog procesa u zemlji, već prekorio američkog ambasadora Majkla Marfija, koji je podržao postupke Ustavnog suda. .