BRIT nagrade: Hari Stajls trijumfuje sa najviše pobjeda

BRIT nagrade: Hari Stajls trijumfuje sa najviše pobjeda

Hari Stajls je u subotu bio veliki pobednik na dodeli BRIT nagrada, britanske pop muzike, pobedivši u sve četiri kategorije u kojima je bio nominovan, nedelju dana nakon trijumfa na Gremi.

Stajls je kući odneo željeni album godine za „Harri’s House“, pesmu godine za svoj sint pop hit „As It Vas“, najbolji pop/R&B izvođač i izvođač godine, jednu od dve rodno neutralne kategorije predstavljene prošle godine nakon dodele BRIT nagrada organizatori su se oslobodili ženskih i muških odlika.

Kandidati za tu nagradu bili su svi muškarci, što je iznerviralo mnoge u industriji i na društvenim mrežama.

„Stvarno sam, zaista zahvalan na ovome i veoma sam svestan svoje privilegije ovde gore večeras“, rekao je Stajls u svom govoru, posvećujući nagradu za umetnika godine listi pevačica.

Stajls, koji je stekao slavu u talent šou „The Ks Factor“ kao član dečačkog benda One Direction, prošle nedelje je osvojio dve Gremi nagrade, uključujući album godine.

„Ovo veče je bilo zaista posebno za mene… Hvala vam puno na dobrodošlici kući“, rekao je Stajls u subotu posle poslednje pobede, za najbolji album.

„Tako sam, tako ponosan što sam britanski umetnik tamo u svetu. Tako sam ponosan što sam večeras ovde i slavim britanske umetnike i britansku muziku.“

U saopštenju na veb stranici BRIT Avards navodi se da su rodno neutralne kategorije uvedene tako da se umetnici ocenjuju „isključivo na osnovu kvaliteta i popularnosti njihovog rada, a ne na osnovu toga ko su, ili kako biraju da se identifikuju“.

Ali dodaje se da organizatori „priznaju i dele razočarenje“ što nijedna žena nije dospela na listu. „Ključni faktor je to što je, nažalost, bilo relativno malo komercijalno uspešnih izdanja žena u 2022. u poređenju sa onima koje su izdali muškarci.

„Od 71 kvalifikovanog umetnika na dugoj listi, samo 12 (17%) su žene. Prepoznajemo da ovo ukazuje na šira pitanja oko zastupljenosti žena u muzici koja takođe moraju biti rešena.“

Pevačica Rina Savajama pozdravila je promenu rodno neutralnih kategorija, ali je rekla da bi lista nominovanih trebalo da bude duža.

„Ako imate više nominovanih, videćete presek onoga što se dešavalo tokom godine i ko je ostavio uticaj“, rekla je ona za Rojters na crvenom tepihu.

Indi rokeri Vet Leg osvojili su grupu godine i najboljeg novog izvođača. Muzička zvezda Bijonse proglašena je za međunarodnog umetnika godine, a njen hit „Break Mi Soul“ osvojio je međunarodnu pesmu godine.