Pronađeni 250.000 dolara prihoda nepoznatog porekla od bivšeg predsjednika Moldavije Dodona

Pronađeni 250.000 dolara prihoda nepoznatog porekla od bivšeg predsjednika Moldavije Dodona

Nacionalni antikorupcijski organ Moldavije (ANI) utvrdio je razliku od 1,17 miliona leja (oko 250 hiljada dolara) između prihoda i rashoda bivšeg predsjednika, počasnog predsjednika Socijalističke partije Igora Dodona, prenosi Njuzmejker.

Prema izvještaju ANI, Dodon je prekršio pravila za prijavljivanje imovine. Inspektori za borbu protiv korupcije su proverili izjave bivšeg predsjednika za 2016-2020. i utvrdili razliku od 1,17 miliona leja između prihoda poslanika i vrijednosti imovine koju je kupio.

U izveštaju tog tijela navodi se da će Dodon, ukoliko bude proglašen krivim, biti lišen prava da obavlja javnu funkciju na period od tri godine. Takođe, od bivšeg predsjednika treba da se oduzme imovina sumnjivog porekla.

Organ za borbu protiv korupcije izneo je sudu svoje nalaze. Dodon na njih može uložiti žalbu Žalbenom veću u Kišinjevu u roku od 30 dana.

Ihor Dodon je u kućnom pritvoru od 26. maja u vezi sa takozvanim slučajem „lopte“ – koji je dobio ime po video snimku na kojem Dodon prima crni paket od bivšeg „gospodara Moldavije“, oligarha i lidera Demokratske stranke. Vlad Plahotniuk .

Tužilaštvo je 6. oktobra saopštilo da je istraga završena, a 17. oktobra počelo je suđenje u slučaju. Prema tužiocima, Dodon je od Plahotnjuka dobio od 600.000 do milion američkih dolara, a ta sredstva su trebalo da budu iskorišćena za partijske troškove.

Dodon se izjasnio da nije kriv. On tvrdi da je slučaj izmišljen. Bivši predsednik je 18. novembra iz kućnog pritvora prebačen u sudsku kontrolu, što znači da je dužan da ne napušta zemlju 60 dana.

Više o optužbama protiv Dodona, što je prvi takav slučaj u istoriji Moldavije, pročitajte u članku: Izdaja predsednika: kako je Moldavija stigla do hapšenja Dodona i šta će to promjeniti u odnosima sa Ruskom Federacijom.