Amazon je izgubio 10% svoje vegetacije za skoro četiri decenije

Amazon je izgubio 10% svoje vegetacije za skoro četiri decenije

Region Amazona izgubio je 10 odsto svoje autohtone vegetacije, uglavnom tropske kišne šume, za skoro četiri decenije, područje otprilike veličine Teksasa, navodi se u novom izveštaju.

Od 1985. do 2021. godine, deforestirano područje poraslo je sa 490.000 kvadratnih kilometara (190.000 kvadratnih milja) na 1.250.000 kvadratnih kilometara (482.000 kvadratnih milja), što je neviđeno uništenje u Amazonu, prema Amazonci Netvork of Information of Georeferenced, ornvi Soronis.

Brojevi su izračunati na osnovu godišnjeg satelitskog praćenja od 1985. iz Bolivije, Perua, Ekvadora, Kolumbije, Brazila, Venecuele, Surinama, Gvajane i Francuske Gvajane. Izveštaj je saradnja između Raisg-a i MapBiomas-a, mreže brazilskih neprofitnih organizacija, univerziteta i tehnoloških startapa.

„Gubici su ogromni, praktično nepovratni i bez očekivanja preokreta“, navodi se u saopštenju Raisg-a u petak, konzorcijuma organizacija civilnog društva iz zemalja regiona. „Podaci signaliziraju žuto svetlo i daju osećaj hitnosti potrebe za koordinisanom, odlučnom i ubedljivom međunarodnom akcijom.

Brazil, koji drži oko dve trećine Amazonije, takođe predvodi uništavanje. Za skoro četiri decenije, 19% prašume je uništeno, uglavnom zbog širenja stočarstva podržanog otvaranjem puteva. Na zemlju je otpadalo 84% svih uništavanja šuma u ​​tom periodu.

Skoro polovina brazilskih emisija ugljenika dolazi od krčenja šuma. Uništenje je toliko ogromno da je istočni Amazon prestao da bude ponor ili apsorber ugljenika za Zemlju i postao je izvor ugljenika, prema studiji objavljenoj 2021. u časopisu Nature.

Od 2021. godine, Amazon je imao 74% svoje površine pokriveno tropskim kišnim šumama i 9% drugih tipova prirodne vegetacije. Region, sa 8,5 miliona kvadratnih kilometara, ima populaciju od 47 miliona ljudi, prema procenama Raisg-a.

„Najmanje oko 75 milijardi metričkih tona ugljenika je uskladišteno širom Amazona“, rekao je istraživač Centra za istraživanje Voods Hole Vaine Valker tokom konferencije za novinare u petak u Limi, Peru. „Ako bi sav taj ugljenik odmah završio u atmosferi, to bi bilo oko sedam puta više globalnih godišnjih emisija.