Norveška: Neidentifikovani dronovi primećeni pre eksplozije Severnog toka

Norveška: Neidentifikovani dronovi primećeni pre eksplozije Severnog toka

Norveški energetski operateri na moru prijavili su sve veći broj neidentifikovanih dronova u blizini njihovih platformi u danima koji su prethodili očiglednoj sabotaži ruskih gasovoda Severni tok 1 i 2.

Norveška uprava za bezbednost nafte održala je u četvrtak sastanak sa članovima naftne i gasne industrije zemlje, upozoravajući ih da nedavni izveštaji ukazuju na „povećanu aktivnost dronova“ iznad norveškog kontinentalnog pojasa (NCS).

„Ove letelice su bile različitih veličina i njihovo prisustvo je u porastu – posebno u septembru“, navela je agencija i dodala da norveška policija istražuje primećene dronove.

U pismu od prošlog petka, agencija je upozorila norveške pomorske i vazduhoplovne vlasti da su energetski operateri na NCS-u „nedavno dali upozorenja/obaveštenja o brojnim zapažanjima u vezi sa neidentifikovanim dronovima/avionom u blizini priobalnih instalacija“.

Tri dana nakon što je pismo poslato i oko 1.000 km (620 milja) južno od NCS, prijavljeno je curenje duž gasovoda Severni tok 2, a zatim dva curenja dan kasnije duž Severnog toka 1, sve u blizini danskog ostrva od Bornholma.

Od četvrtka su otkrivena ukupno četiri curenja duž par gasovoda Rusija-Nemačka, saopštila je švedska obalska straža.

Švedska i Danska saopštile su u četvrtak Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da su se na mestima curenja dogodile „najmanje dve detonacije“ jednake „nekoliko stotina kilograma“ TNT-a. Bez identifikacije krivca, dve nordijske nacije su napisale da „sve dostupne informacije ukazuju da su te eksplozije rezultat namernog čina“.

Dok ukrajinska vlada i neki američki stručnjaci okrivljuju Rusiju za napad na sopstveni gasovod, Moskva je sugerisala umešanost Zapada. „Već imamo određene materijale, koji ukazuju na zapadni trag u organizovanju i izvođenju ovog terorističkog napada“, rekao je novinarima u petak direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je početkom februara da će SAD „okinuti“ Severni tok 2 ako ruske trupe uđu u Ukrajinu, rekavši novinaru „Obećavam vam, moći ćemo to da uradimo“. Pored toga, NATO alijansa predvođena SAD izvela je vojne vežbe sa podvodnim dronovima u blizini Bornholma u junu, dok su američka vojna plovila primećena u blizini ostrva prošle nedelje.