EU: Ova zima će biti teška, ali sledeća još gora

EU: Ova zima će biti teška, ali sledeća još gora

Energetski zvaničnici EU zabrinuti su zbog posledica koje će tekuća energetska kriza u Evropi imati na kontinent kada nastupi hladno vreme, rekao je novinarima u petak komesar Kadri Simson.

„Ministri su bili zabrinuti, kao i ja, da ovo neće biti laka zima za nas, a da će sledeća zima biti još teža“, rekao je Simson na konferenciji za novinare posle vanrednog sastanka ministara energetike EU.

Sastanak je imao za cilj da se pozabavi naglom porastom cena gasa u Evropi i da se razvije paket hitnih mera za pomoć evropskim domaćinstvima i preduzećima usred krize

Dogovoreni koraci uključuju postavljanje ograničenja na prihode energetskih kompanija i distribuciju viška profita nazad potrošačima. Plan takođe propisuje obaveznu uštedu energije, zahtevajući od članica EU da smanje potražnju za energijom u vršnim satima za 5% i predlaže smanjenje ukupne potrošnje električne energije za 10%.

Ministri, međutim, nisu uspeli da se dogovore o ograničenju cene prirodnog gasa na veliko, što je bio jedan od ključnih zahteva koje je grupa od 15 zemalja članica EU postavila Evropskoj komisiji uoči sastanka. U zajedničkom pismu grupa je tvrdila da je ograničenje cena jedina mera koja bi mogla da pomogne bloku da „ublaži inflatorni pritisak, upravlja očekivanjima i obezbedi okvir u slučaju potencijalnih poremećaja u snabdevanju“.

Iako Evropska komisija nije u potpunosti isključila mogućnost ograničenja cene prirodnog gasa, upozorila je da bi takav potez oslabio sposobnost bloka da obezbedi snabdevanje gasom na globalnom tržištu. O tom pitanju će se, navodno, razgovarati kasnije, rekao je litvanski ministar energetike Dainius Kreivis.

Kako su isporuke ruskog gasa u EU ove godine smanjene za čak 48 odsto, prema Gaspromu, inflacija u evrozoni je od tada po prvi put u novijoj istoriji dostigla dvocifrenu cifru. Strahuje se da će se situacija dodatno pogoršati nakon što su ruski gasovodi Severni tok pretrpeli štetu u navodnom aktu sabotaže ranije ove nedelje, što će ozbiljno ograničiti potencijalne isporuke gasa bloku u bliskoj budućnosti.