Bajden je upozorio Putina: SAD i njihovi saveznici su spremni da brane svaki pedalj teritorije NATO-a

Bajden je upozorio Putina: SAD i njihovi saveznici su spremni da brane svaki pedalj teritorije NATO-a

Američki predsednik Džo Bajden odgovorio je na pretnje Vladimira Putina isticanjem spremnosti SAD i njenih saveznika da brane teritoriju Severnoatlantske alijanse.

Kako prenosi „Evropska istina“, Bajden je ovo rekao u obraćanju američkom narodu u petak.

„SAD i njeni saveznici – ovo naglašavam – neće uspeti da budu zastrašeni Putinom, njegovim suludim rečima i pretnjama. On nas neće uplašiti i neće nas uplašiti. Putinovi postupci su lažni referendumi, predstava koju je on organizovao pokazati navodno jedinstvo (ruskog naroda) – to je znak da ima problema“, naglasio je američki predsednik.

Ponovo je ponovio da SAD nikada neće priznati rusku aneksiju teritorije Ukrajine, kao ni svet. Umesto toga, Vašington i njegovi saveznici će nastaviti da pomažu Ukrajini kako bi mogla da „odbrani sebe, svoje teritorije i slobodu“.

„SAD, zajedno sa svojim saveznicima, spremne su da brane svaki pedalj teritorije NATO-a – gospodine Putine, nemojte me pogrešno shvatiti – svaki pedalj“, naglasio je Bajden.

Kako je saopšteno, predsednik Ruske Federacije je 30. septembra potpisao „sporazum o pristupanju Rusiji“ osvojenih ukrajinskih teritorija Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti i izjavio da su od sada njihovi stanovnici državljani Rusije. Federacija.

Lideri svih zemalja Evropske unije objavili su zajedničko saopštenje u kojem su oštro odbacili i bezuslovno osudili rusko nezakonito pripajanje Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine.

SAD, Velika Britanija i Kanada uvele su dodatne sankcije Rusiji.