Indijska vlada se protivi priznavanju istopolnih brakova

Indijska vlada se protivi priznavanju istopolnih brakova

Indijska vlada se protivi priznavanju istopolnih brakova, navodi se u podnesku Vrhovnom sudu u nedelju, pozivajući sud da odbaci prigovore na trenutni pravni okvir koje su izneli LGBT parovi.

Ministarstvo prava smatra da iako mogu postojati različiti oblici odnosa u društvu, pravno priznavanje braka je za heteroseksualne veze i država ima legitiman interes da se to održi, navodi se u podnesku u koji je Rojters imao uvid, a koji nije sačinjen. javnosti.

„Život zajedno kao partneri i seksualni odnos osoba istog pola… nije uporediv sa konceptom indijske porodične jedinice muža, žene i dece“, tvrdi ministarstvo.

Od suda se ne može tražiti da „promeni celokupnu zakonodavnu politiku zemlje duboko ukorenjenu u verske i društvene norme“, navodi se u saopštenju.

„Kao podnosioci peticije dobili smo široku podršku ljudi iz svih sfera života i ne čini mi se da se većina Indijaca oseća povređeno pomisao da neke porodice koje vole da dobiju zakonska prava“, jedan od stranaka u ovom predmetu, biznismen Udaj Raj Anand, rekao je Rojtersu nakon što je vlada podnela odgovor sudu.

U istorijskoj presudi iz 2018. godine, najviši indijski sud je dekriminalizovao homoseksualnost ukidanjem zabrane gej seksa iz kolonijalne ere. Trenutni slučaj se vidi kao dalji važan razvoj prava LGBT osoba u zemlji.

Najmanje 15 molbi, od kojih su neke od strane gej parova, podneto je poslednjih meseci u kojima se od suda traži da prizna istopolne brakove, što je postavilo scenu za ovaj pravni obračun sa vladom premijera Narendre Modija.

„Tužno što je njihov koncept ‘Indijanca’ toliko neinkluzivan i statičan da ne želi da se razvija u skladu sa širim pojmovima ljudskih prava”, napisao je na Tviteru reditelj i aktivista za jednaka prava Onir.

Azija u velikoj meri zaostaje za Zapadom u prihvatanju istopolnih brakova.

Tajvan je bio prvi u regionu koji je priznao takve sindikate, dok su istopolni odnosi nezakoniti u nekim zemljama, poput Malezije. Singapur je prošle godine ukinuo zabranu gej seksa, ali je preduzeo korake da zabrani istopolne brakove.

Japan je jedina zemlja u Grupi sedam nacija koja zakonski ne priznaje istopolne zajednice, iako javnost široko favorizuje priznanje.

U Indiji je pitanje istopolnih brakova osetljivo: otvoreno govorenje o homoseksualnosti je tabu za mnoge u socijalno konzervativnoj zemlji od 1,4 milijarde ljudi.

Ovo pitanje je izazvalo emocije u medijima i u parlamentu, gde je član Modijeve vladajuće hinduističke nacionalističke partije u decembru zatražio od vlade da se oštro suprotstavi peticijama podnetim najvišem sudu.

LGBT aktivisti kažu da iako je presuda iz 2018. potvrdila njihova ustavna prava, nepravedno je što im još uvek nedostaje zakonska podrška za svoje sindikate, osnovno pravo koje uživaju heteroseksualni bračni parovi.

U podnesku od nedjelje, vlada je tvrdila da presuda iz 2018. ne može značiti priznavanje osnovnog zakonskog prava na istopolne brakove prema zakonima zemlje.

Namjera koja stoji iza sadašnjeg pravnog sistema o braku „bila je ograničena na priznavanje pravnog odnosa braka između muškarca i žene, predstavljenih kao muž i žena“.

Vlada je tvrdila da bi svaka promena pravne strukture trebalo da bude u domenu izabranog parlamenta, a ne suda.