Hari i Megan brane dokumentarac nakon kritike privatnosti

Hari i Megan brane dokumentarac nakon kritike privatnosti

Britanski princ Hari i njegova supruga Megan odbacili su kritike na račun dokumentarnog filma o njihovim životima, uz izjavu njihovog portparola da par nikada nije naveo privatnost kao razlog za povlačenje iz kraljevske porodice.

U prve tri epizode ​​dugo očekivanog dokumentarca, par – vojvoda i vojvotkinja od Saseksa – napravio je niz otkrića, pri čemu se Megan prisetila svoje prve pretnje smrću, Hari je govorio o tome da je nosio maske na njihovim sastancima i ranije neviđenih snimaka njihov sin Arči.

Lansiranje, koje je, prema brojkama koje je naveo Bi-Bi-Si, privuklo 2,4 miliona TV gledalaca u Britaniji za prvu epizodu na dan kada je objavljena, podstaklo je neke da kritikuju par jer su se ranije žestoko žalili na upad medija.

Međutim, saopštenje koje je izdao sekretar za štampu para odbacio je ovu liniju kritika.

„Vojvoda i vojvotkinja nikada nisu naveli privatnost kao razlog za povlačenje. Ovaj iskrivljeni narativ imao je za cilj da zarobi par u tišini“, navodi se u saopštenju, a prenosi Bi-Bi-Si.

„Oni biraju da podele svoju priču, pod njihovim uslovima, a ipak su tabloidni mediji stvorili potpuno neistinit narativ koji prožima izveštavanje štampe i javno mnjenje.

Rojters je zatražio kopiju izjave, koju su preneli i drugi mediji.

U saopštenju se ističe da ni Hari ni Megan nisu spomenuli privatnost kada su se povlačili sa kraljevskih dužnosti u januaru 2020. i da su izrazili želju da nastave svoje javne uloge i dužnosti.

Njihova izjava iz 2020. nije dala razlog za odluku da se povuku sa funkcije viših članova kraljevske porodice.

Nekoliko dana nakon odluke izdali su upozorenje zbog uznemiravanja paparaco fotografa.

To je odjeknulo kritikama iz 2019. kada je Hari rekao da oseća da se njegova supruga suočila sa „maltretiranjem“ nekih tabloida sličnim onom sa kojim se suočavala njegova majka princeza Dajana koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 1997. dok je pokušavala da pobegne od paparaca.

Par je prekinuo veze sa četiri najveća britanska tabloida i uspešno je tužio brojne publikacije, uz dalje sudske postupke.