Rusija upozorava da će se Zapad suočiti sa „posljedicama“ za naoružavanje Ukrajine

Rusija upozorava da će se Zapad suočiti sa „posljedicama“ za naoružavanje Ukrajine

Zapadne zemlje čije oružje ukrajinske trupe koriste za ubijanje civila u Donbasu suočiće se sa pravnim posledicama, upozorio je ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama.

Govoreći u Savetu bezbednosti UN u petak, Vasilij Nebenzia je rekao da se višecevni raketni bacači HIMARS i vođene artiljerijske granate M982 Ekskalibur koriste za neselektivnu vatru na Donjeck i druge gradove.

„Na primer, sportska arena Druzhba [u Donjecku], gde se civilima delila voda za piće, napadnuta je 4. decembra granatom Ekcalibur. Ukrajinske snage, ohrabrene zapadnim zemljama, bukvalno pokušavaju da sravne grad“, rekao je ruski diplomata.

Prema Nebenzijinim rečima, od 27. novembra u Donbasu su ubijena 22 civila, a ranjeno više od 80, a oštećeni su brojni domovi i škole. On je dodao da su HIMARS rakete pogodile civilne objekte, poput vrtića i hotela.

„Pažljivo beležimo sve takve kriminalne aktivnosti SAD i njihovih saveznika. Oni će dovesti do konkretnih pravnih posljedica za sve koji su uključeni“, rekao je Nebenzia.

Pentagon je u petak najavio dodatnih 275 miliona dolara bezbjednosne i vojne pomoći Ukrajini, uključujući rakete HIMARS i 80.000 artiljerijskih metaka od 155 mm.

Moskva je ranije opisala isporuke dalekometnog i teškog naoružanja Ukrajini kao „crvene linije“, upozoravajući da bi to moglo dovesti do direktnog sukoba između Rusije i Zapada. Vašington i njegovi saveznici insistiraju da nisu strana u neprijateljstvima, ali nastavljaju da šalju pošiljke oružja Kijevu.