Diznijevom odboru je potrebna magija

Diznijevom odboru je potrebna magija

Bob Ajger ima sposobnost da glumi glavu prilikom izlaska kroz vrata. Prošlog meseca vratio se da vodi Volta Diznija (DIS.N) sa primarnim zadatkom: pronaći zamenu. Da bi ga održali na tački, biće potrebna jača tabla.

Iger je bio izvršni direktor medijskog giganta vrijednog 175 milijardi dolara od 2005. do 2020. On je, kao i svi izvršni direktori, trebalo da pripremi naslednika. Umesto toga, četiri puta je odlagao svoj izlazak jer su potencijalne zamene Tom Stags i Kevin Majer napuštali zgradu. Posao je na kraju pripao Bobu Čapeku, koji je imao nadzor nad tematskim parkovima pod Igerom. Čapekov mandat je bio kratak, poremećen sve većim operativnim gubicima u Dizniju+ i nekim javnim prepirkama visokog profila.

Iger je na neki način dovoljno dobar privremeni izbor. Od kada se 21. novembra smestio u C-apartman, Dizni je dodao preko 7 milijardi dolara svojoj tržišnoj vrednosti. Ipak, relativni učinak tokom njegovog prethodnog mandata ne daje povjerenje kuda Dizni treba da ide. Akcije kompanije porasle su skoro šest puta kada je on bio u blizini, višestruko više od S&P 500 indeksa. Ali bledi u poređenju sa Netflik-om (NFLKS.O).

Brine se da će Iger ponovo povući noge, a nema nikoga da ga požuri. Osam od 11 direktora – isključujući Igera – imenovano je tokom Igerovog prvog mandata kao lidera kompanije. Uključuje Meri Baru, šefa General Motorsa (GM.N) i Nikea (NKE.N) predsednika Marka Parkera. Suzan Arnold, bivša izvršna direktorka kompanije Carlile (CG.O), radi u upravnom odboru od 2007. Zamenila je Igera na mestu predsednika ove godine iako se sukobljava sa Diznijevim smjernicama korporativnog upravljanja za dužinu radnog staža.

Aktivisti kruže. Dan Loeb iz Third Pointa sklopio je sporazum o mirovanju u septembru nakon što je izvršna direktorica Meta Platforms-a (META.O) Carolin Everson imenovana za direktora. Nelson Pelc takođe ima udeo, navodi Vall Street Journal. Oni bi mogli da agituju za dalje promene uključujući imenovanje direktora sa medijskom ekspertizom. Samo Everson i Iger imaju tu kvalifikaciju.

To je u suprotnosti sa odborom Netflik-a, gde više od polovine direktora dolazi iz sektora zabave, uključujući bivšu Diznijevu izvršnu direktorku En Svini. Neki novi talenti dolaze sa Tvitter-ovog odbora, a potencijalni kandidati za izvršne direktore poput bivšeg šefa Salesforcea (CRM.N) Breta Tejlora se razbijaju. Osvežavanje daje Dizniju najbolju šansu da konačno pronađe sledeći veliki sir koji će preuzeti Kuću miša.