Moskva optužila Ukrajinu za „nuklearni terorizam“

Moskva optužila Ukrajinu za „nuklearni terorizam“

Ukrajina pribegava opasnoj taktici namjerno gađajući nuklearnu elektranu Zaporožje na teritoriji Rusije, tvrdi ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ranije je Moskva rekla da neće prihvatiti nikakav bezbjednosni aranžman koji bi uključivao predaju objekta trećoj strani.

Obraćajući se visokim vojnim zvaničnicima u utorak, Šojgu je optužio ukrajinske snage da su u protekle dve nedelje ispalile 33 granate na nuklearnu elektranu. Ministar odbrane je ove akcije okarakterisao kao ništa drugo do „nuklearni terorizam“.

Prema Šojguu, Kijev namjerno nastoji da nuklearna katastrofa na tom mjestu izgleda vjerovatno.

„Naše jedinice preduzimaju sve [neophodne] mere da osiguraju bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane“, rekao je Šojgu.

Moskva je više puta iznosila slične optužbe protiv Kijeva, pri čemu su ukrajinski zvaničnici dosledno poricali da su gađali elektranu i optuživali Rusiju za isto.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u ponedeljak za RIA Novosti da „ne može biti govora o bilo kakvom ruskom povlačenju ili prenosu kontrole nad fabrikom na neku treću stranu“. Ona je insistirala da se objekat nalazi na teritoriji Rusije i da je u potpunosti pod kontrolom vlasti zemlje.

Ona je dalje rekla da samo Moskva „može da obezbedi fizičku i nuklearnu bezbjednost“ elektrane.

Komentar Zaharove usledio je nakon što je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao u petak da bi svaki dogovor o zaštiti Zaporoške nuklearne elektrane uključivao povlačenje ruskog naoružanja iz prostorija.

Grosi je italijanskim novinarima rekao da očekuje da će takav sporazum biti postignut „do kraja godine”, dodajući da Moskva „nije protiv sporazuma i principa zaštite bilja”.

Najveće nuklearno postrojenje u Evropi, elektranu u Zaporožju, preuzele su ruske snage početkom marta, nekoliko dana nakon što je Kremlj pokrenuo svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Ove jeseni četiri bivše ukrajinske teritorije, Donjecka i Luganska narodna republika, kao i Hersonska i Zaporoška oblast, uključene su u sastav Rusije nakon referenduma.

U oktobru je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se proglašava rusko vlasništvo nad fabrikom.