Njemačka je odbila da preda Ukrajini PVO sisteme Patriot, oni će biti smješteni u Poljskoj

Njemačka je odbila da preda Ukrajini PVO sisteme Patriot, oni će biti smješteni u Poljskoj

Poljski i njemački ministri odbrane Mariusz Blaszczak i Kristine Lambrecht razgovarali su u utorak o postavljanju protivvazdušnih raketnih sistema Patriot na poljsku teritoriju, što znači odbijanje ponude da se oni predaju Ukrajini, saopštio je šef poljskog Ministarstva odbrane nakon razgovora.

„Posle razgovora sa predstavnicima nemačkog Ministarstva odbrane, razočaran sam odlukom da odbijem podršku Ukrajini. Smeštanje Patriota u Zapadnu Ukrajinu povećalo bi bezbednost Poljaka i Ukrajinaca. Zbog toga nastavljamo sa pripremama za postavljanje lansera na teritoriju Poljske i njihovo povezivanje sa našim sistemom kontrole“, napisao je on na Tviteru.

Ranije je njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht, posle incidenta u Pševodovu, u kojem su dve osobe poginule od posledica raketiranja, ponudila pomoć Poljskoj, uključujući sisteme Patriot i lovce Eurofighter, koji će štititi vazdušni prostor Poljske.

Potom je lider poljske vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski rekao da bi za bezbjednost Poljske bilo bolje da Nemačka umesto njoj ponudi protivvazdušne odbrambene sisteme Patriot Ukrajini.

Kao odgovor, Njemačka je rekla da sa saveznicima razgovara o zahtevu Poljske da pošalje njemačke sisteme Patriot u Ukrajinu. Istovremeno, Varšava se protivila da Ukrajini obezbjedi sopstvene sisteme PVO Patriot, koje je naručila od SAD.