Dizni vraća Boba Igera kao direktora Diznija u pokušaju da podstakne rast

Dizni vraća Boba Igera kao direktora Diznija u pokušaju da podstakne rast

Bob Iger se vraća u Valt Disnei Co. (DIS.N) kao izvršni direktor manje od godinu dana nakon što je otišao u penziju, što je iznenađujući povratak koji se poklapa sa pokušajem kompanije za zabavu da poveća povjerenje investitora i profit u svojoj jedinici za strimovanje medija.

Iger, koji je otišao u penziju prošle godine nakon 15 godina kao izvršni direktor, pristao je da bude izvršni direktor još dvije godine i stupa na snagu odmah, naveo je Dizni u saopštenju kasno u nedjelju. On će zameniti Boba Čapeka, koji je preuzeo funkciju generalnog direktora Diznija u februaru 2020, baš kada je pandemija COVID-19 pogodila, što je dovelo do zatvaranja parkova i ograničenja za posetioce širom svjeta.

Diznijeve akcije su do sada ove godine pale za više od 40 procenata, zaostajajući za skoro 7 procenata pada u širem industrijskom prosjeku Daun Džonsa (.DJI).

„Upravni odbor je zaključio da, pošto Dizni kreće u sve složeniji period transformacije industrije, Bob Ajger je na jedinstvenoj poziciji da vodi kompaniju kroz ovaj ključni period“, rekla je predsednica Suzan Arnold u izjavi.

Disnei je ovog meseca razočarao investitore izveštajem o zaradi koji je pokazao sve veće gubitke u jedinici za striming medija koja uključuje Disnei+. Akcije su pale na 20-godišnji minimum dan nakon zarade u četvrtom kvartalu.

Poslovanje sa strimovanjem izgubilo je skoro 1,5 milijardi dolara u kvartalu, što je više od dva puta u odnosu na gubitak prethodne godine, što je zasenilo dobitke pretplatnika. Jedinica, koja se, između ostalih, takmiči sa Netflik Inc (NFLKS.O), tek treba da ostvari profit od svog pokretanja 2019. Disnei je rekao da očekuje da će Disnei+ postati profitabilan u fiskalnoj 2024.

„Ja sam optimista, i ako sam naučio jednu stvar iz svojih godina u Dizniju, to je da čak i suočeni sa neizvesnošću — možda posebno pred neizvesnošću — naši zaposleni i glumci postižu nemoguće“, rekao je Iger u dopis zaposlenima koji je video Rojters.

Iger je napustio Disnei na visokoj toni dok je kompanija vodila bitku protiv rivalskog Netflik-a (NFLKS.O) u ratovima za striming. Tokom njegovog mandata, Dizni je napravio nekoliko ključnih akvizicija, uključujući Pikar Animation Studios, Marvel Entertainment i 21st Centuri Fok, i povećao svoju tržišnu kapitalizaciju pet puta.

Tokom ove druge turneje, Iger je optužen da „postavi Dizni na put ka ponovnom rastu“ i da radi sa odborom na identifikaciji naslednika, saopštila je kompanija.

Nije bilo trgovanja Diznijevim akcijama posle radnog vremena. Akcije su poslednji put zatvorene na 91,80 dolara u petak, što je porast od 0,38%.

Promena rukovodstva iznenadila je zaposlene, rekla su dva izvora kompanije.

Odlazeći Čapek je postao izvršni direktor u februaru 2020., naslijedivši Igera, koji je ostao u Dizniju do 2021. kako bi olakšao tranziciju. Odbor je upravo obnovio Čapekov kontakt u junu.

Tokom svog kratkog mandata, Čapek je morao da se bavi zatvaranjem tematskih parkova i gašenjem proizvodnje tokom pandemije.

Upao je u interni spor sa osobljem, koje ga je osudilo zbog ćutanja o zakonima Floride koji bi ograničili diskusiju u učionici o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

2021. godine, Čapek je takođe vodio veoma popularnu bitku sa Skarlet Johanson, zvezdom Marvelovog filma „Crna udovica“, zbog Diznijeve odluke da istovremeno pusti film u bioskopima i na mreži. Spor oko obeštećenja rezultirao je tužbom koja je rešena u roku od nekoliko meseci.

U avgustu je investitor aktivista Daniel Loeb počeo da se zalaže za promene u Dizniju, uključujući izdvajanje sportske televizijske mreže ESPN i ubrzavanje planiranog preuzimanja Hulua od manjinskog vlasnika, Comcast Corp. Investitor je kasnije tvitovao da bolje razume vrijednost ESPN-a za Dizni .

Ubrzo nakon što je najavljen Igerov povratak u Dizni, suosnivač Netflika Rid Hejstings je tvitovao: „Uf. Nadao sam se da će se Iger kandidovati za predsjednika. On je neverovatan.“