Crveni krst: Avganistanci će se ove zime boriti za život

Crveni krst: Avganistanci će se ove zime boriti za život

Više Avganistanaca će se boriti za opstanak kako se životni uslovi budu pogoršavali u narednoj godini, rekao je visoki zvaničnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u intervjuu, dok se zemlja priprema za drugu zimu pod vlašću talibana. .

Preuzimanje vlasti od strane ove verske grupe u avgustu 2021. dovelo je ekonomiju u zastoj i suštinski transformisalo Avganistan, oteravši milione u siromaštvo i glad pošto je strana pomoć prestala skoro preko noći.

„Ekonomske teškoće su tu. Veoma je ozbiljno i ljudi će se boriti za svoje živote“, rekao je Martin Šuep, direktor operacija Crvenog krsta, u intervjuu kasno u nedelju.

Sankcije talibanskim vladarima, zaustavljanje bankovnih transfera i zamrznute milijarde u avganistanskim valutnim rezervama već su ograničili pristup globalnim institucijama i spoljnom novcu koji je podržavao ekonomiju zemlje zavisnu od pomoći pre povlačenja američkih i NATO snaga.

Dolazak zime će pogoršati akutne humanitarne potrebe sa kojima se pola zemlje već suočava, istakao je Šuep.

„Cijene rastu iz čitavog niza razloga, ali i pitanje sankcija dovelo je do ogromnih posledica“, rekao je on. „Vidimo sve više Avganistanaca koji moraju da prodaju svoje stvari da bi sastavili kraj s krajem, gde moraju da kupuju materijale za grejanje, dok se istovremeno suočavaju sa sve većim troškovima za hranu i druge osnovne stvari.

Sankcije su izazov za blagovremeno dobijanje pomoći i neophodnih zaliha za zemlju, a ključno je da sve sankcije imaju humanitarna izuzeća kako bi organizacije poput MKCK-a mogle da nastave svoj rad, rekao je on.

Crveni krst već isplaćuje plate za 10.500 medicinskog osoblja svakog mjeseca kako bi osigurao da osnovne zdravstvene usluge ostanu na površini, dodao je on.

„Veoma smo svjesni da nije naša primarna uloga da plaćamo plate medicinskom osoblju. Kao humanitarna organizacija, nismo u najboljem položaju za to. Učinili smo to izuzetno kako bismo osigurali da se usluge i dalje pružaju.”

Šuep, koji je bio u svojoj prvoj posjeti Avganistanu kao direktor operacija od preuzimanja vlasti talibana, rekao je da ta agencija hrani većinu zatvorske populacije u zemlji. Nije mogao odmah da kaže koliko je zatvorenika bilo u Avganistanu.

„Pojačali smo našu podršku zatvorima i zatvorenicima, osiguravajući da se hrana obezbjedi u zatvorima širom zemlje“, rekao je on. „Danas, oko 80% zatvorske populacije ima koristi od takve podrške u hrani.

On je opisao ulogu Crvenog krsta kao „mjeru zaustavljanja“ koja je postala neophodna nakon kolapsa avganistanske vlade koju podržavaju SAD kada je Vašington započeo svoje konačno povlačenje trupa u avgustu 2021.

Crveni krst je pokušao da „osigura da se osnovne usluge nastave“ u zatvorima pod vlašću talibana, rekao je on.

Nijedna zemlja na svetu nije priznala Islamski emirat Avganistan, kako talibani nazivaju svoju administraciju, ostavljajući ih međunarodno izolovanim. Verska grupa je prethodno vladala Avganistanom 1990-ih, a zbačena je američkom invazijom 2001. godine.