Zemljotres u Ekvadoru ubio najmanje 1, naneo veliku štetu

Zemljotres u Ekvadoru ubio najmanje 1, naneo veliku štetu

Snažan zemljotres potresao je u subotu region oko drugog po veličini grada u Ekvadoru, usmrtivši najmanje jednu osobu, oštetivši kuće i zgrade, a uspaničene stanovnike poslavši na ulice.

Američki geološki zavod izvestio je o zemljotresu jačine 6,8 stepeni Rihterove skale u priobalnom regionu Guaias u zemlji. Nalazio se oko 80 kilometara južno od Gvajakila, gde je usidreno područje metroa od preko 3 miliona ljudi.

Agencija za hitne slučajeve te južnoameričke zemlje, Sekretarijat za upravljanje rizicima, izvestila je da je jedna osoba umrla u andskoj zajednici Kuenka. Žrtva je bila putnica u vozilu zarobljenom ispod ruševina kuće.

U Gvajakilu, oko 270 kilometara jugozapadno od glavnog grada Kita, vlasti su prijavile pukotine na zgradama i kućama, kao i neke urušene zidove. Vlasti su naredile zatvaranje tri tunela za vozila.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju ljude okupljene na ulicama Gvajakila i obližnjih zajednica. Ljudi su prijavili da su predmeti pali u njihove domove.

U gradu Mačala je potonuo mol. Zemljotres se osetio i na severu Perua.