Savjetnici SZO pozivaju Kinu da objavi sve podatke u vezi sa COVID-om

Savjetnici SZO pozivaju Kinu da objavi sve podatke u vezi sa COVID-om

Savjetnici Svetske zdravstvene organizacije u subotu su pozvali Kinu da objavi sve informacije u vezi sa poreklom pandemije COVID-19 nakon što su novi nalazi nakratko podeljeni u međunarodnoj bazi podataka koja se koristi za praćenje patogena.

Nove sekvence virusa SARS-CoV-2, kao i dodatne genomske podatke zasnovane na uzorcima uzetim sa pijace živih životinja u Vuhanu, Kina 2020. godine, kineski naučnici su nakratko učitali u bazu podataka GISAID ranije ove godine, omogućavajući im da budu pregledani istraživači iz drugih zemalja, navodi se u saopštenju SZO-ove Naučne savetodavne grupe za poreklo novih patogena (SAGO).

Sekvence su sugerisale da su rakunski psi bili prisutni na tržištu i da su možda takođe bili zaraženi koronavirusom, pružajući novi trag u lancu prenosa koji je na kraju stigao do ljudi.

Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je kasnije ograničio pristup informacijama „očigledno da bi se omogućilo dalje ažuriranje podataka“.

Zvaničnici SZO su o tome razgovarali sa kineskim kolegama, koji su objasnili da su novi podaci namenjeni da se koriste za ažuriranje preprint studije od 2022. Kineski CDC planira da ponovo podnese rad naučnom časopisu Nature za objavljivanje, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici SZO kažu da takve informacije, iako nisu konačne, predstavljaju novi trag u istrazi porekla COVID-a i da je trebalo odmah da budu podeljene.

„Ovi podaci ne daju konačan odgovor na pitanje kako je pandemija počela, ali svaki podatak je važan da bi nas približio tom odgovoru“, rekao je u petak generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus. „Ovi podaci su mogli – i trebali su – biti podeljeni pre tri godine.

„Nastavljamo da pozivamo Kinu da bude transparentna u razmeni podataka i da sprovede neophodne istrage i podeli rezultate“, rekao je on.

SZO je zadužila SAGO da nastavi da istražuje poreklo pandemije koja je ubila skoro 7 miliona ljudi širom sveta.

Kineske vlasti su zatvorile veletržnicu morskih plodova Huanan u Vuhanu nakon što se novi koronavirus pojavio u gradu krajem 2019. Tržište je od tada u fokusu proučavanja da li je virus zarazio nekoliko drugih vrsta pre nego što je prešao na ljude.

SZO i drugi naučnici takođe su rekli da ne mogu isključiti mogućnost da je virus izašao iz visokobezbedne laboratorije u Vuhanu koja proučava opasne patogene. Kina negira bilo kakvu takvu vezu.

U preprint papiru za 2022. piše da je mali deo od 923 uzorka prikupljenih sa tezgi i kanalizacionih sistema na i oko pijace bio pozitivan na virus; nijedan virus nije otkriven u 457 testiranih uzoraka životinja. List je prvobitno rekao da rakunski psi nisu bili među testiranim životinjama.

Nova analiza sugeriše „da su rakunski pas i druge životinje možda bili prisutni prije nego što je pijaca očišćena kao deo intervencije javnog zdravlja“, navodi se u saopštenju SAGO.