Papa promoviše „humanitarne koridore“ za migrante

Papa promoviše „humanitarne koridore“ za migrante

Papa Franja susreo se u subotu sa hiljadama izbeglica i dobrotvornim grupama koje su im pomagale dok je pokušavao da promoviše legalne migracione rute u Evropu kao alternativu operacijama krijumčarenja za koje je rekao da su Sredozemno more pretvorile u „groblje“.

Franjo je rekao da su „humanitarni koridori“, koji funkcionišu u Italiji od 2016. godine, spasili živote i pomogli novopridošlim migrantima da se priviknu, dok su crkvene grupe pružale prilike za smeštaj, obrazovanje i rad.

„Humanitarni koridori nemaju samo za cilj da dovedu izbeglice u Italiju i druge evropske zemlje, spasavajući ih iz situacija neizvesnosti, opasnosti i beskrajnog čekanja; oni takođe rade na integraciji“, rekao je on.

Katolička dobrotvorna organizacija Sant’Egidio, Federacija evangelističkih crkava i Valdenzijanska crkva predvodili su inicijativu ekumenskog humanitarnog transfera u Italiji, koja je dovela više od 6.000 ljudi u Evropu, rečeno je Franji.

Porodice iz Sirije, Avganistana, Ruande i Ukrajine bile su u dvorani Vatikana da se sastanu sa papom.

„Bilo mi je važno da dođem ovde da pokažem svetu da su humanitarni koridori jedna od najlepših stvari koje ovaj svet može da ponudi za ljude koji zaslužuju” bezbednost i dostojanstvo, Oliver Kris I. Kabalisa, 22-godišnjak iz Ruanda, rekao je. „Zato što kao izbeglice ne napuštamo svoju zemlju zato što to želimo, već zato što smo prinuđeni, primorani smo.

Avganistanska izbeglica Nazani Šakvula rekla je da žene u njenoj zemlji pate, da im je zabranjeno obrazovanje, rad i putovanje, i da im je potrebna pomoć Vatikana i dobrotvornih grupa „da podrže humanitarne koridore i pronađu način da se evakuišu ili pronađu način na koji djevojke u Avganistanu dobiju obrazovanje.“