Ukrajina traži načine da dobije više novca EU

Ukrajina traži načine da dobije više novca EU

Kijev treba da nauči od Poljaka kako da maksimalno iskoristi subvencije, rekao je ministar spoljnih poslova

Ukrajina će morati da nauči od Poljske kako da koristi novac EU „na takav način da vam daju još više“, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu, objavljenom ubrzo nakon što je njegova zemlja dobila status kandidata za članstvo u EU.

Govoreći za novinsku kuću Levi Bereg, Kuleba je citirao nedavni razgovor sa kolegom iz „veoma uticajne evropske zemlje“, koji je rekao da je prvi put shvatio da blok razmatra prihvatanje tako „ogromne zemlje“. Poslednja nacija slične veličine koja se pridružila bloku bila je Poljska, primetio je Kulebin kolega.

Odgovarajući na komentar anketara da je Poljska i dalje najveći primalac EU subvencija, ukrajinski ministar spoljnih poslova je rekao da je „ova logika ispravna sa stanovišta ukrajinskog potrošača: Evropa, novac…“

„Uzgred, Poljska nije bila preplavljena novcem, Poljska je naučila da uzme evropski novac i da ga koristi tako da vam da još više. I zato mi u Ukrajini treba da učimo na lokalnom nivou, jer novac treba da ide tamo.

Kuleba je dodao da je teško „naći pravi argument da se svakom skeptiku objasni” zašto bi Ukrajina sada trebalo da dobije status kandidata za članstvo u EU, rekavši da je odluka o tome značila „pravi psihološki prekid” za lidere EU, jer niko u bloku ozbiljno razgovarali o ambicijama Kijeva u poslednjih 30 godina.

Ministar spoljnih poslova je odbacio tvrdnje da status kandidata neće voditi nikuda, napominjući: „Vidim kako se mehanizmi za rad sa Ukrajinom, kao budućom članicom Evropske unije, već primenjuju na nivou Evropske komisije.

Prema Kulebinim rečima, Evropska komisija „počinje da razmišlja“ kako će pridruživanje Ukrajine uticati na blok, koliko će poslanika biti potrebno u Evropskom parlamentu i kako će ukrajinska poljoprivreda uticati na poljoprivrednu politiku EU.

„Druga stvar koju vidim je kako se zaista otvaraju vrata u Evropskoj uniji da nas uključi u unutrašnje tržište. Ovo je nuliranje stopa na uvoz, ovo je i bezvizni režim za transport. Proces ide u tom pravcu“, rekao je on.

Istovremeno, i samom bloku će biti potrebna reforma, napomenuo je Kuleba, objašnjavajući da na pristupanje gleda ne sa stanovišta da smo „toliko veliki i tražićemo mnogo“, već iz političke perspektive: „kako može li tandem, na primer, Ukrajine i Poljske, da promeni odnos snaga u samoj Evropskoj uniji.

„Ovo je sasvim druga realnost“, rekao je Kuleba i dodao da su reforme koje su već započete „mega cool“.

„Mi, kao Ministarstvo spoljnih poslova, moramo da obezbedimo da se pridruživanje Ukrajine EU odvija pod najpovoljnijim uslovima.

Kulebine primedbe dolaze nekoliko dana nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da Kijev mora da sprovede više reformi i da nove institucije zaista funkcionišu, ako želi da napreduje ka članstvu u EU.

Prošlog meseca, belgijski premijer Aleksandar De Kru je signalizirao da je dodeljivanje statusa Ukrajini kandidata za EU ​​važna „simbolična poruka“ za podršku Kijevu usred njegovog stalnog sukoba sa Rusijom. Do stvarnog članstva u EU, međutim, ostaje još „mnogo godina“ i zemlja prvo mora da ispuni evropske standarde, rekao je on.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da odluka Evropskog saveta da Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u EU dokazuje da je cilj bloka da „obuzda“ Rusiju.

U junu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da Rusija nema primedbi na ulazak Ukrajine u EU jer, za razliku od NATO-a, ona nije vojni blok.
Međutim, on je istakao da će zemlji biti potrebna velika finansijska pomoć da bi ispunila briselske standarde i upozorio na rizik da Ukrajina postane „neka vrsta polukolonije“.