Ovog ljeta realizacija ekološke inicijative u Ulcinju

Ovog ljeta realizacija ekološke inicijative u Ulcinju

U Ulcinju će se ovog ljeta, u periodu od jula do septembra, realizovati ekološka inicijativa „Uhvati čist talas“, čiji je cilj uspostavljanje pravilnog sistema za upravljanje ambalažnim otpadom, prevencija generisanja morskog otpada i promocija reciklaže. Potpisivanjem Memoranduma o saradnji i zvanično je započeo projekat, koji kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora sa partnerima realizuje treći put na crnogorskom primorju, a prvi put u Ulcinju.

Kako prenosi RTCG, Dušan Bugarin, direktor Direktorata za ekologiju, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma istakao je da se za tri decenije od proglašenja Crne Gore za ekološku državu moglo uraditi više po pitanju otpada.

„Uhvati čist talas projekat je koji pokazuje da se može uspostaviti dobra saradnja između različitih državnih organa, kompanija i NVO sektora. Ovim Coca-Cola HBC Crna Gora potvrđuje da je kompanija koja ima društveno odgovoran odnos prema prirodi i nadam se da ćemo nastaviti saradnju i u narednom periodu, te da će i druge kompanije slijediti ovaj put kako bismo zajednički pokušali da riješimo problem otpada“, kazao je Bugarin.

Prema riječima Tise Čaušević, menadžerke za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora, kompleksnost rješenja pitanja ambalažnog otpada ne smije biti izgovor da svako od nas, kao pojedinac i kao dio organizacije, ne načini makar jedan dobar korak.

„Zbog toga je naša nada da ovo neće biti jedini takav projekat u Crnoj Gori, već da ćemo podstaći i druge subjekte na slične inicijative“, kazala je Čaušević.

Omer Bajraktari, predsjednik Opštine Ulcinj naglasio je da se razvoj i profilisanje Ulcinja kao zelene destinacije nalazi u samom vrhu prioriteta nove gradske uprave.

„Projekti kao što je Uhvati čist talas su uvijek više nego dobrodošli i nailaziće na punu podršku Opštine, a naročito imajući u vidu zapažene rezultate koje je ostvario u susjednim opštinama. Raduje me što vidim veliki broj ulcinjskih kompanija koje su prihvatile da budu dio projekta, a kako se kampanja bude odvijala očekujem da će ih biti još više“, rekao je Bajraktari.

Da je širenje ove i sličnih ekoloških inicijativa važno smatra i Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

„Pozivam sve društveno odgovorne kompanije da se uključe u ekološke aktivnosti i da zajedno od Crne Gore napravimo ljepše mjesto za život i boravak. To nisu veliki napori, ne zahtijevaju velika ulaganja, već treba samo da napravimo mali korak“, saopštio je Gazdić.

Projekat je koncipiran tako da zaokruži sistem upravljanja ambalažnim otpadom – od mjesta nastanka do reciklaže. Na lokacijama u sklopu ugostiteljskih objekata u Ulcinju, postojaće posebno brendirana reciklažna „ostrva“, sa posudama za selektivno razdvajanje plastike, limenki i stakla. Ugostiteljski objekti u kojim će biti realizovana ova ekološka inicijativa su: Ulcinjska rivijera, Hotel Otrant, Palata Venezia, Dolcino, kao i plaže Nirvana, Giovanni’s, Macao, Lido, Pacha i Kiteloop.Projektne aktivnosti biće podržane i dodatnim, važnim komponentama, kao što su edukacija i promotivne aktivnosti.