Uhapšeni špijuni u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani – Rusija

Uhapšeni špijuni u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani – Rusija

Ruske snage uhapsile su dvojicu zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine, koji su kijevskim snagama davali informacije o vojnim i hardverskim lokacijama, saopštila je u srijedu ruska nacionalna garda (Rosgvardija).

„Osim toga, priveden je prekršilac kontrole pristupa [postrojenju], saučesnik Oružanih snaga Ukrajine, koji je prenosio koordinate kretanja kolona ruske vojne opreme“, dodaju oni.

Nakon preuzimanja kontrole nad elektranom 4. marta, ruske snage su privele 26 prekršilaca kontrole pristupa elektrani – najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, otkrila je Nacionalna garda. Objekat nastavlja da radi sa lokalnim osobljem, dok ruske trupe patroliraju prostorijom i proveravaju da li ima eksplozivnih naprava i neeksplodirane municije, saopštila je Nacionalna garda.

Napomenuli su da „Specijalci nuklearne, biološke i hemijske odbrane Nacionalne garde, zajedno sa kolegama iz Ministarstva odbrane, svakodnevno, nekoliko puta dnevno, prate situaciju merenjem nivoa radijacije na kontrolnim tačkama duž perimetra objekta. .”

Poslednjih nedelja nuklearnu elektranu i obližnji grad Energodar više puta su granatirale kijevske snage. Napadi su oštetili više zgrada u prostorijama fabrike, što je izazvalo požare i nestanke struje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Moskva je upozorila da bi kontinuirani napadi na kraju mogli da dovedu do nefunkcionisanja elektrane i da bi čak mogli da dovedu do velike katastrofe slične onoj u Černobilju 1986. Kijev i neki zapadni zvaničnici, međutim, optužuju Rusiju za granatiranje elektrane, uprkos činjenici da ga kontrolišu sopstvene trupe Rusije.