Tviter je spreman da prihvati Maskovu originalnu ponudu od 43 milijarde dolara

Tviter je spreman da prihvati Maskovu originalnu ponudu od 43 milijarde dolara

Tvitter Inc (TVTR.N) je spreman da pristane na prodaju Elonu Masku za oko 43 milijarde dolara u gotovini, cijenu koju je izvršni direktor Tesla Inc (TSLA.O) nazvao svojom „najboljom i konačnom“ ponudom za kompaniju društvenih medija , rekli su upućeni.

Tviter bi mogao da objavi dogovor od 54,20 dolara po akciji kasnije u ponedeljak kada se njegov odbor sastane da preporuči transakciju akcionarima Tvitera, rekli su izvori. Uvek je moguće da dogovor propadne u poslednjem trenutku, dodaju izvori.

Musk, najbogatija osoba na svijetu prema Forbsu, pregovara o kupovini Tvitera u ličnom svojstvu, a Tesla nije uključen u posao.

Tviter do sada nije bio u mogućnosti da obezbjedi odredbu „idi u radnju“ u okviru svog sporazuma sa Maskom koja bi mu omogućila da traži druge ponude nakon potpisivanja ugovora, rekli su izvori. Ipak, Tvitteru bi bilo dozvoljeno da prihvati ponudu druge strane tako što će Masku platiti naknadu za raskid.

Izvori su tražili anonimnost jer je stvar poverljiva. Tviter i Mask nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Akcije Tvitera su porasle za 4,5% u pre-marketing trgovanju u Njujorku u ponedeljak na 51,15 dolara.

Musk je rekao da Tviter treba da bude privatan da bi rastao i postao prava platforma za slobodu govora.

Do dogovora bi došlo samo četiri dana nakon što je Musk predstavio finansijski paket koji će podržati akviziciju. To je navelo odbor Tvitera da ozbiljnije shvati posao i mnogi akcionari traže od kompanije da ne dozvoli da prilika za dogovor izmakne.

Prodaja bi predstavljala priznanje Tvitera da njegov novi izvršni direktor Parag Agraval, koji je preuzeo kormilo u novembru, ne daje dovoljno snage da učini kompaniju profitabilnijom, uprkos tome što je na putu da ispuni ambiciozne finansijske ciljeve koje je kompanija postavila za 2023. Akcije Tvitera trgovale su se više od Maskove ponude u novembru.

Maskova pregovaračka taktika – davanje jedne ponude i pridržavanje nje – liči na to kako drugi milijarder, Voren Bafet, pregovara o akvizicijama. Musk nije pružio nikakve detalje o finansiranju kada je prvi put otkrio svoju ponudu za Tviter, zbog čega je tržište bilo skeptično u pogledu njegovih izgleda.

izvor Rojters

Ostavite odgovor