Panična kupovina u prodavnicama u Pekingu usred straha od blokade COVID-a

Panična kupovina u prodavnicama u Pekingu usred straha od blokade COVID-a

Naredba za masovno testiranje na COVID-19 u najvećem okrugu Pekinga podstakla je stanovnike kineske prijestonice da se opskrbe namirnicama, plašeći se da bi mogli biti predodređeni za zatvaranje sličan onom u Šangaju, koji je ušao u četvrtu sedmicu gorke izolacije.

Vlasti u Čaojangu, u kojem živi 3,45 miliona ljudi, kasno u nedelju narijedile su da se oni koji tamo žive i rade tri puta testiraju ove nedelje, pošto je Peking upozorio da se virus „tajno“ širio oko nedelju dana pre nego što je otkriven.

Znajući kako su se stanovnici Šangaja borili da nabave hranu i druge osnovne potrepštine dok su zaključani u zatvorenom prostoru, kupci u Pekingu su punili prodavnice i onlajn platforme da bi se zalihe povrća, svežeg mesa, instant rezanaca i toaletnog papira.

Šezdesettrogodišnji stanovnik Čaojanga po prezimenu Di kupio je dve vreće povrća – dovoljno za 8-10 dana, rekao je – samo u slučaju da se njegova zgrada doda na više od deset stavljenih pod blokadu.

„Šangaj je bio lekcija“, rekao je on i dodao da ne veruje da će Peking doživeti istu sudbinu.

U finansijskom centru, nedostatak dovoljno kurira za isporuku kućama bio je glavno usko grlo u snabdevanju, podstičući široko rasprostranjenu anksioznost i bes. Opširnije

U Pekingu, lanci supermarketa, uključujući Carrefour i Vumart, rekli su da imaju više nego udvostručene zalihe, dok je Meituanova (3690.HK) platforma za e-trgovinu fokusirana na trgovinu namirnicama povećala zalihe i broj osoblja za sortiranje i isporuku, izvestio je Peking Daili koji podržava država.

Kineske akcije (.CSI300), (.SSEC) pale su na dvogodišnje najniže vrednosti zbog zabrinutosti zbog mogućeg izbijanja epidemije u Pekingu. Opširnije

Istraživanje Gavekal Dragonomics objavljeno u petak procenjuje da je od 100 najvećih kineskih gradova po ekonomskoj proizvodnji, 57 imalo „relativno teška“ ograničenja COVID-19 na snazi prošle nedelje, u odnosu na 66 nedelju dana ranije.

Broj slučajeva u Pekingu je mali u poređenju sa onima na globalnom nivou i stotinama hiljada u Šangaju. Većina škola, prodavnica i kancelarija Čaojanga ostala je otvorena.

Okrug je dom mnogih bogatih stanovnika, većine stranih ambasada, kao i mesta za zabavu i sedišta preduzeća. Ima malo proizvodnje.

U Šangaju su se drakonska ograničenja i dalje sprovodila širom grada, ali su zvaničnici podigli nadu u izvjesni predah rekavši da će razmotriti rezervisanje najstrožih ograničenja za manje oblasti oko potvrđenih slučajeva.

„Svaka zgrada, svaka kapija, svaka vrata moraju se strogo upravljati“, rekao je Ki Keping, potpredsednik severoistočnog komercijalnog okruga Jangpu u Šangaju, na dnevnoj konferenciji za novinare, opisujući novi, ciljaniji pristup i rekavši da bi to „bolje ostvarilo diferencirana prevencija“.

Tokom vikenda, vlasti su zatvorile ulaze u mnoge javne stambene blokove, pa čak i čitave ulice ogradama od zelene žičane mreže od dva metra, a video snimci na internetu pokazuju kako stanovnici protestuju sa svojih balkona dok je frustracija dostigla nove visine među 25 miliona stanovnika grada.

Policija u zaštitnim odelima patrolira ulicama, postavlja blokade na putevima i traži od pešaka da idu kućama.

Dok vlasti kažu da su ublažile neke ivice, većina u Šangaju je i dalje zatvorena u svojim domovima ili ne može da napusti svoja stambena naselja. Čak i oni koji mogu da izađu imaju malo mijesta za odlazak, a prodavnice i većina drugih mesta su zatvoreni, prenosi Rojters.

Objašnjavajući potrebu za novim pristupom, Ki je izdvojila područje novog sela Tongji u svom okrugu, rekavši da, iako je svih 6.000 njegovih stanovnika pod potpunim zatvaranjem, samo nekoliko stambenih zgrada prijavljuju pozitivne slučajeve i ivičnjaci bi mogli biti više fokusirani na njih.

Ki je govorio zajedno sa drugim gradskim zvaničnicima.

Jedna žena u šangajskom okrugu Čangning, koja je odbila da bude imenovana, rekla je da su joj Ki-jevi komentari dali nešto za šta da se uhvati.

„Iako sam još uvek zatvorena, plačem od radosti“, rekla je ona preko VeChat-a.

Šangajska vlada je 24. aprila prijavila 51 novi smrtni slučaj od COVID-a, što je najveći dnevni broj do sada.

Time je zvanični broj umrlih porastao na 138, a svi su prijavljeni od 17. aprila nadalje, iako su mnogi stanovnici rekli da su rođaci ili prijatelji umrli nakon što su se zarazili COVID-19 već u martu, što dovodi u sumnju statistiku.

Broj lokalnih asimptomatskih slučajeva pao je na 16.983 sa 19.657 dan ranije u Šangaju. Simptomatske infekcije porasle su na 2.472 sa 1.401.

Broj slučajeva van karantinskih područja pao je na 217 sa 280. Ostali gradovi koji su bili pod karantinom počeli su da ublažavaju ograničenja kada takvi slučajevi padnu na nulu.

Od petka je bilo 70 slučajeva lokalnog prenosa u osam od 16 okruga u Pekingu, a 46 njih čini Čaojang.

Ostavite odgovor