Preminuo potpredsjednik Skupštine Srbije Božidar Delić

Preminuo potpredsjednik Skupštine Srbije Božidar Delić

Potpredsednik Skupštine Srbije general Božidar Delić (67) preminuo je danas posle duže i teške bolesti, potvrdjeno je agenciji Beta u koaliciji NADA.

Delić je preminuo u Moskvi, gde se poslednjih desetak dana nalazio na lečenju.

Rodjen je u selu Petrovac kod Djakovice, 8. januara 1956. godine. Bio je srpski političar, narodni poslanik, penzionisani general-major Vojske Srbije i Crne Gore, bivši potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije (2007–2012), nekadašnji član Srpske radikalne stranke (2006–2008, 2011–2020) i Srpske napredne stranke (2008–2011).

Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj (1991–1992), obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vreme rata u Bosni i Hercegovini, bio je komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995–1999) tokom rata na Kosovu i Metohiji, a potom komandant Beogradskog korpusa.

Od 2002. do 2005. godine se nalazio na dužnosti u Operativnoj upravi Generalštaba Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore. Penzionisan je 2005. godine.

Kao svedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv Slobodana Miloševićai generala Vladimira Lazarevića.

U Srpsku radikalnu stranku se učlanio 2006. godine i na parlamentarnim izborima 2007. godine je izabran za narodnog poslanika, a potom i potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije. Za narodnog poslanika je ponovo izabran i na parlamentarnim izborima 2008. godine i ponovo biva biran za potpredsjednika Narodne skupštine. Bio je član skupštinskih Odbora za bezbednost i Odbora za Kosovo i Metohiju.

Kada je u septembru 2008. godine, došlo do raskola u Srpskoj radikalnoj stranci, stao je na stranu Tomislava Nikolića i zajedno sa njim osnovao poslanički klub „Napred Srbijo“, a zatim i Srpsku naprednu stranku.

Krajem februara 2011. godine, saopštio je da napušta Srpsku naprednu stranku i vratio se u članstvo Srpske radikalne stranke. U stranci je bio član Centralne otadžbinske uprave i kao kandidat radikala ponovo je izabran za narodnog poslanika 2016. godine.

Nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kada Srpska radikalna stranka nije prešla cenzus, zajedno s potpredsednikom stranke Nemanjom Šarovićem je ušao u sukob sa predsednikom Vojislavom Šešeljom, usled čega su isključeni iz članstva.

Ubrzo su osnovali „Pokret Ljubav Vera Nada“, čiji je Šarović predsjednik, a Delić je bio zamenik predsjednika. U januaru 2022. objavljeno je da je napustio pokret „Ljubav vera nada“ i osnovao pokret „Nema nazad – iza je Srbija“ s kojim je nastupio na opštim izborima u Srbiji 2022. u koaliciji NADA čiji je bio nosilac izbrone liste na parlamentarnim izborima.