Premijer Velike Britanije mogao bi se suočiti sa istragom zbog nepoštovanja suda zbog žurki koje su zatvorene

Premijer Velike Britanije mogao bi se suočiti sa istragom zbog nepoštovanja suda zbog žurki koje su zatvorene

Britanski premijer Boris Džonson će se vjerovatno suočiti sa istragom o tome da li je obmanuo poslanike zbog kršenja karantina zbog COVID-a nakon što je njegova vlada neočekivano odustala od pokušaja da odloži obračun u parlamentu.

Opozicione stranke su obezbjedile pravo da održe glasanje o tome da li Džonsona treba da vodi istraga zbog nepoštovanja parlamenta od strane Komiteta za privilegije.

Opozicione stranke optužuju Džonsona da je lagao Donji dom zbog zatvorenih partija u Dauning Stritu kada je u decembru rekao donjem domu parlamenta da su „sve smjernice u potpunosti poštovane“.

Džonson je na službenom putu u Indiji i njegova vlada je pokušala da odloži odluku o bilo kakvoj istrazi dok policija ne završi istragu o navodnim kršenjima karantina.

Ali ministri su povukli amandman neposrjedno pre nego što je počela debata u Donjem domu.

Džonsonov portparol je rekao da je poslanicima Konzervativne stranke rečeno da mogu da glasaju kako god žele ili da uopšte ne prisustvuju glasanju. To znači da bi parlamentarna istraga mogla biti odobrena kasnije u četvrtak.

Ako bude odobren, Džonson bi se mogao suočiti sa objavljivanjem dodatnih dokaza o zabavama podstaknutim alkoholom u srcu vlade tokom strogih nacionalnih karantina koje je zemlji naredio da poštuje.

Neki konzervativci su bili zabrinuti zbog mogućnosti da im se naloži da se suprotstave većoj kontroli pitanja koje je narušilo poverenje birača u vladu.

Džonson se u utorak izvinio Donjem domu nakon što ga je policija kaznila zbog kršenja naredbi o zatvaranju. Rekao je da tada nije znao da je rođendansko okupljanje na vrhuncu pandemije kršenje ograničenja koja je on postavio. Opširnije

Policija još istražuje događaje i Džonson bi mogao da dobije dodatne novčane kazne.

Namerno dovođenje u zabludu parlamenta predstavlja kršenje ministarskog kodeksa, a prema konvencijama se od ministara koji to učine očekuje da podnesu ostavke. Džonson je priznao da je napravio grešku, ali je rekao da nije namerno obmanuo parlament.

izvor Rojters

Ostavite odgovor