Kijev negira odgovornost za ubistvo Dugine

Kijev negira odgovornost za ubistvo Dugine

Kijev nema nikakve veze sa ubistvom Darije Dugine, ćerke ruskog političkog komentatora i filozofa Aleksandra Dugina, rekao je u nedelju pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

Govoreći na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji, Mihail Podoljak je rekao da njegova zemlja nije „teroristička država“, što je očigledan odgovor na sumnju koju su izneli zvaničnici ruskih i savjezničkih snaga da bi Kijev mogao da stoji iza bombardovanja.

„Želim da istaknem da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze sa ovim, jer mi nismo zločinačka država, za razliku od Rusije, a posebno ne teroristička država“, rekao je on. Podoliak je takođe ukazao da je ubistvo Duginove ćerke „sveštanje tekuće borbe za moć i uticaj među različitim grupama u Rusiji“.

Štaviše, on nije isključio da bi Rusija mogla iskoristiti eksploziju kao izgovor za najavu velike mobilizacije usred vojne ofanzive u Ukrajini. Moskva je demantovala sve tvrdnje da to planira da uradi, nazivajući takve spekulacije „lažnim pričama“.

Podoljakovi komentari usledili su nakon što je Denis Pušilin, lider Donjecke Narodne Republike, optužio „teroriste ukrajinskog režima“ da su izvršili bombardovanje. Međutim, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nije okrivila Kijev, ali je napomenula da ako istražitelji utvrde da je Ukrajina zaista odgovorna, to bi „bio slučaj politike državnog terorizma koju sprovodi kijevski režim“.

Dugina je ubijena u subotu uveče u okolini Moskve kada je terenac koji je vozila razlepljen u eksploziji. Prema ruskom istražnom komitetu, eksploziju je izazvala bomba koja je bila pričvršćena na donju stranu vozila. Istražitelji veruju da je napad smišljen sa predumišljajem i da je posao po ugovoru.

Ranije u subotu uveče, Aleksandar Dugin je držao predavanje na porodičnom festivalu pod nazivom „Tradicija“ u Moskovskoj oblasti. Dugina je prisustvovala događaju. Nekoliko izveštaja kaže da je Dugin prvobitno planirao da napusti festival sa svojom ćerkom, ali je kasnije odlučio da uzme poseban automobil, dok je Darja uzela svoj Tojota Land Cruiser Prado.

Dugin je poznat po svojim upornim antizapadnim i „neoevroazijskim“ stavovima. Zapadni mediji su ga prikazali kao pokretačku snagu ključnih aspekata spoljne politike predsednika Vladimira Putina. Međutim, uprkos svojoj reputaciji na Zapadu, u Rusiji nikada nije uživao zvaničnu podršku Kremlja i uglavnom se smatra marginalnom figurom.