Irak: Izvučena  telaiz svetilišta pogođenog klizišta

Irak: Izvučena telaiz svetilišta pogođenog klizišta

Spasioci su uklonili četiri mrtva tijela iz ruševina šiitskog svetilišta u Iraku koje je u subotu pogodilo klizište. Najmanje šest hodočasnika pronađeno je živo ispod stena i zemlje, a video snimci su zabeležili dramatično spasavanje jednog djeteta.

Katarat al-Imam Ali svetilište, koje se nalazi u blizini iračkog grada Kerbale, zatrpano je u subotu ispod poplave peska i kamenja, a zvaničnici su za klizište krivili zasićenje nasipa iza zgrade zbog visoke vlažnosti. Oko trećine zgrade, koja se nalazi u prirodnoj depresiji okruženoj visokim nasipima, uništeno je, rekli su novinarima radnici Hitne pomoći.

Radeći tokom noći, spasioci su počeli da uklanjaju zarobljene žrtve ispod ruševina. Video snimak je uhvatio trenutak kada je dijete živo izvučeno sa lica mjesta i izvučeno na sigurno.

U nedelju su se mogli videti bageri i kamioni kako uklanjaju velike stijene sa svetilišta.

Šest žrtava, uključujući troje djece, ukupno je prebačeno na sigurno. Međutim, zvaničnik civilne zaštite Abdelrahman Javdat rekao je za AFP u nedelju da su pronađena četiri tela. Ranije su spasioci rekli AFP-u da se bore da oslobode „između šest i osam ljudi“ koji su još uvek uhvaćeni ispod ruševina.

Nejasno je da li su ova četiri tijela uključena u ovaj broj.

U hramu se nalazi izvor slatke vode za koji šiitski muslimani veruju da je njihov prvi imam, Ali ibn Abi Talib, pio iz 7. veka. Karbala je dom brojnih verskih objekata, a šiiti ga smatraju svetim gradom, od kojih milioni putuju u grad svake godine.