Jedna žrtva potresa u BiH

Jedna osoba nastradala je od posljedica povreda zadobijenih u zemljotresu koji je sinoć nešto poslije 23 sata pogodio Bosnu i Hercegovinu (BiH). Kako javljaju bh. mediji, tlo je nastavilo da podrhtava tokom cijele noći, koja je bilo neprospavana za mnoge stanovnike zemlje u epicentralnom području. Prvi, snažan potres koji je pogodio BiH, osjetio se i u Crnoj Gori.

Iz Kantonalne bolnice dr „Safet Mujić“ u Mostaru agenciji Anadolija potvrđeno je da je riječ o djevojci koja je rođena 1994. godine.

Ona je smrtno stradala nakon što se stijena obrušila na kuću u Stocu. Roditelji djevojke zadobili su lakše tjelesne povrede.

Na njihovu kuću u mahali Kukavac obrušila se ogromna stijena.

U Dom zdravlja Stolac javile su se dvije osobe koje su povrijeđene u snažnom zemljotresu, piše Anadolija.

Kako je za tu agenciju rekao dežurni operativac radi se o ogrebotinama i hematomima, ali i pretrpljenom šoku, pa su osobe odmah prebačene u Kantonalnu bolnicu ”Doktor Safet Mujić”.

Podsjećamo, zemljotres jačine 5,7 stepeni po Rihterovoj skali, na dubini od pet kilometara, s epicentrom 30 kilometara sjeverozapadno od Bileće, odnosno u blizini Stoca, dogodio se u petak u 23.07 sati.

Nekoliko osoba povrijeđeno je u Stocu, Ljubinju i drugim hercegovačkim gradovima.

Priičinjena je i velika materijalna šteta. 

„Ima velikih oštećenja po kućama, objektima, brojni automobili su oštećeni“, rekao je za BUKU Miodrag Ilić iz Vatrogasne službe Ljubinje.

Anadolija je javila da se zemljotres osjetio čak i u italijanskom Trstu. 

Kako su pisali korisnici društvenih mreža nastanjeni na sjeveru Italije, osjetili su podrhtavanje tla u 23.07 sati u petak naveče.

Nakon svakog jačeg potresa obično uslijedi više manjih podrhtavanja koja uglavnom ne uzrokuju materijalnu štetu, ali su prirodna pojava nakon prvog i najjačeg potresa.

Tako je tokom cijele noći na širem području Hercegovine registrovano više podrhtavanja, sa epicentrom u Stocu i okolini, javio je sarajevski Klix.

Prvi zemljotres jačine 5,6 stepeni po Rihterovoj skali registrovan je sinoć u 23:10 sati. Potom je tlo nastavilo podrhtavati, a prema podacima Federalnog hidrometeorloškog zavoda novi zemljotres je registrovan u 1:34 jačine 2,7 po Rihteru.

Zemljotres su osjetili i u Puli, na hrvatskoj Istri, na krajnjem zapadu zemlje udaljenom više stotina kilometara od epicentra. U Hrvatskoj tlo se jako treslo na najudaljenijem ostrvu Visu, ali i Braču, Hvaru, na poluostrvu Pelješcu.

U panici su posebno bili u južnoj Dalmaciji, u gradu Dubrovniku i okolini, gdje su mnogi izašli na ulice poslije zemljotresa u Bosni i Hercegovini, ali i u centralnom dijelu ove hrvatske regije na obali Jadranskog mora – Zadru, Šibeniku i Splitu.

Stanovnike cijele Crne Gore i sjevernih dijelova Albanije uznemirio je zemljotres koji se osjetio i širom Srbije, čak sve do Beograda.

Brojni građani Crne Gore sinoć su nekoliko sekundi prije nego što su osjetili zemljotres dobili obavještenje od Androidovog sistema da je moguć potres, kao i smjernice šta da urade.

Do sada nije zabilježen ovaj način obavještenja na mobilnim telefonima s Androidom i podrškom Gugl servisa, a pet do deset sekundi, koliko je ranije stigla obavještenje za mnoge je bila iznenađenje.

izvor RTCG

Ostavite odgovor