Evropski parlament podržava zabranu izdavanja viza Rusima

Evropski parlament podržava zabranu izdavanja viza Rusima

Šef najveće frakcije Evropskog parlamenta – Evropske narodne partije – Manfred Veber u srijedu je podržao zabranu izdavanja šengenskih viza ruskim građanima u vezi sa ruskom agresijom u Ukrajini, prenosi „Evropska istina“.

„Teško mi je da zamislim da imamo izbeglice iz Ukrajine i Ruse koji istovremeno uživaju u životu ovde… Ne želimo da oni koji su delimično odgovorni za rat… sada provode odmor kod nas“, rekao je Veber.

Istovremeno, on je pojasnio da ne predlaže da se zabrani izdavanje viza onima koji žele da napuste Rusiju – za njih će biti otvorene granice EU.

„Ako predstavnici civilnog društva žele da odu, ako ljudi više ne mogu da izdrže u Putinovom sistemu i žele da podnesu zahtjev za azil, Evropa treba da bude otvorena“, smatra šef Evropske narodne partije.

Kao što znate, na sastanku 31. avgusta ministri spoljnih poslova Evropske unije će razgovarati o viznim ograničenjima za Ruse u pozadini rata u Ukrajini.

Vlada Češke, koja trenutno predsjedava Savjetom Evropske unije, razvila je kompromisno rešenje koje neće u potpunosti zabraniti, ali će znatno otežati putovanja ruskih državljana u evropske zemlje.

Kao što znate, baltičke i severnoevropske zemlje uglavnom podržavaju potpunu suspenziju izdavanja šengenskih viza za građane Rusije, dok su države na jugu Evrope i Njemačka protiv takvog poteza, navodeći nespremnost da nanesu štetu „običnim Rusima“.