Rusija nudi Africi besplatno đubrivo

Rusija nudi Africi besplatno đubrivo

Ruski proizvođač mineralnih i potašnih đubriva Uralhem odlučio je da svoje proizvode isporučuje u Afriku besplatno, saopštio je u ponedeljak izvršni direktor kompanije Dmitrij Konjajev.

„Situacija u svetu danas je zaista loša. Afrika je gladovala i nastaviće da gladuje, nažalost. Mi smo, kao kompanija, čak odlučili da besplatno isporučujemo đubriva Africi, samo zato što smo deo ovog globalnog lanca kada treba da proizvodite hranu“, rekao je Konjajev tokom govora na Innofood forumu u Sočiju.

Prva serija od 25.000 tona humanitarnog tereta mogla bi da bude poslata u Republiku Togo.

Prema rečima generalnog direktora Uralhema, u Rusiji nema problema sa bezbednošću hrane, jer je zemlja u potpunosti snabdevena đubrivima i može da pošalje značajnu količinu za izvoz.

Ranije ovog meseca, predsednik Vladimir Putin rekao je na samitu Šangajske organizacije za saradnju da je zemlja spremna da besplatno prebaci u zemlje u razvoju 300.000 tona ruskog đubriva nagomilanog u lukama EU zbog zapadnih sankcija. Dok je Putin pozdravio odluku da se ruska đubriva dozvoli u EU, on je kritikovao Brisel što je dozvolio samo državama članicama bloka da ih kupuju.

Krajem jula, Moskva i Kijev potpisali su sporazum o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora na pregovorima u Istanbulu uz posredovanje UN. Sporazum je takođe trebalo da omogući Rusiji da isporučuje đubriva i prehrambenu robu na svetska tržišta, što se, kako Kremlj, nije dogodilo.