Erdogan zadržava „principijelni stav“ o proširenju NATO-a

Erdogan zadržava „principijelni stav“ o proširenju NATO-a

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan nenajavljeno je otputovao u Tursku da se sastane sa svojim kolegom u administraciji predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana usred obnovljene zabrinutosti da bi Ankara mogla da blokira pridruženje Švedske i Finske NATO-u.

Salivan se u nedjelju u Istanbulu sastao sa Ibrahimom Kalinom, glavnim savetnikom predsednika Erdogana, kako bi razgovarali o kontinuiranoj podršci Kijevu u sukobu između Rusije i Ukrajine i „napretku u pristupanju Finske i Švedske NATO-u“, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Razgovori su uslijedili samo dan nakon što je Erdogan obnovio prijetnju da će blokirati širenje NATO-a, osim ako dvije nordijske zemlje ne ispune uslove sporazuma potpisanog u junu.

„Dok obećanja data našoj zemlji ne budu ispunjena, mi ćemo zadržati svoju principijelnu poziciju“, rekao je turski lider u subotu. Ankara je zahtevala da Helsinki i Stokholm zaustave navodnu podršku organizacijama koje smatra terorističkim grupama i navodno je zatražila izručenje više od 30 osoba optuženih za terorizam.

„Pomno pratimo da li se ispunjavaju obećanja Švedske i Finske ili ne, i naravno, konačna odluka će biti na našem velikom parlamentu“, dodao je Erdogan.

Turska i Mađarska su jedine dvije države u vojnom bloku koji predvode SAD koje tek treba da formalno odobre pristupanje dve nordijske nacije, ostavljajući proces u stanju neizvjesnosti, pošto alijansa mora jednoglasno da ratifikuje nove članice.

Salivan i Kalin su takođe razgovarali o „svojoj osudi ruskog pokušaja ilegalne aneksije ukrajinske teritorije“, saopštila je Bela kuća. Američki savetnik je zahvalio Turskoj na njenim naporima da olakša izvoz ukrajinskog žita i pomogne u oslobađanju ukrajinskih ratnih zarobljenika.

SAD i Turska su se sukobile zbog odbijanja Ankare da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Rusije od početka vojne ofanzive Moskve u februaru.

Ankara je pokušala da izbalansira svoje bliske odnose i sa Moskvom i sa Kijevom, igrajući ulogu posrednika, dok je kritikovala odluku o održavanju referenduma u ​​četiri bivša ukrajinska regiona koji su prošle nedelje velikom većinom glasali za pridruživanje Rusiji.

Odnosi sa Vašingtonom dodatno su zategnuti prošlog meseca, kada je administracija predsednika Džoa Bajdena odlučila da ukine trgovinska ograničenja za odbranu Kipra. Turska je odgovorila obećanjem da će pojačati svoje vojno prisustvo na sjevernom Kipru.

Bela kuća je saopštila da su Salivan i Kalin razgovarali o „važnosti dijaloga i diplomatije za rešavanje bilo kakvih nesuglasica u istočnom Mediteranu“, kao io njihovoj podršci mirovnim pregovorima između Jermenije i Azerbejdžana.

Salivan se u nedelju sastao i sa Andrejem Jermakom, višim pomoćnikom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Američki savetnik je „preneo da SAD i njihovi saveznici i partneri“ ostaju u potpunosti posvećeni Kijevu i obećao da će SAD „nametnuti teške troškove svakom pojedincu, entitetu ili zemlji koja pruža podršku navodnoj aneksiji ruske teritorije“ ukrajinskih teritorija.