U Oslu je dodeljena Nobelova nagrada za mir predstavnicima Ukrajine, Rusije i Belorusije

U Oslu je dodeljena Nobelova nagrada za mir predstavnicima Ukrajine, Rusije i Belorusije

U glavnom gradu Norveške u subotu je dodeljena Nobelova nagrada za mir, koju su ove godine zajedno osvojili branitelji ljudskih prava iz Ukrajine, Rusije i Belorusije, prenosi „Evropska istina“.

Ovogodišnji laureati su „Centar za građanske slobode“ iz Ukrajine, ruska organizacija „Memorijal“ i Aleš Biljacki, zatvoreni beloruski aktivista.

Oleksandra Matvijčuk, šefica Centra za građanske slobode, iskoristila je svoj govor u subotu da izjavi da je u ovom trenutku istorije u Ukrajini jedini način da se obezbedi pravedan i trajni mir borba.

Na ceremoniji, Berit Reiss-Andersen, šef norveškog Nobelovog komiteta, rekao je da su „svetu potrebni oni divni pojedinci i grupe ljudi koji se, po cenu velikih ličnih žrtava, suprotstavljaju agresiji u ime demokratije, ljudskih prava i mir“.

Umesto zatvorenog beloruskog aktiviste Biljackog, nagradu je dobila njegova supruga Natalija Pinčuk. Ruski „Memorijal“ predstavljao je predsednik upravnog odbora Jan Račinskij.

Odluka Nobelovog komiteta da ujedini ukrajinsku organizaciju sa zaštitnicima ljudskih prava iz Rusije i Belorusije, dve zemlje agresora, izazvala je reakciju u Ukrajini kada je nagrada proglašena u oktobru.